Fostul senator de Gorj, Dian Popescu, expert în energie, a dezvăluit la PSnews „genocidul economic” care s-a produs atunci, când una dintre cele mai valoroase companii românești a fost vândută austriecilor de la OMV cu doar 669 de milioane de dolari. Dian Popescu nu e de acord nici cu celebra deja declarație a omului de afaceri Ovidiu Tender, potrivit căreia numai zăcămintele de țiței ale Petrom valorau peste 10 miliarde de dolari. „E o fentă”, spune expertul, susținând că, în realitate, activele Petrom valorau mult mai mult.
”Ovidiu Tender vă duce după fentă, nu vrea să facă acest lucru, dar vă duce după fentă. Trebuie să vă amintesc că OMV are o producție de gaze sensibil egală cu cea a Romgaz. Compania Romgaz, o cunoaștem toți, are profit foarte mare. Deci practic noi am vândut OMV-ului o companie de nivelul Romgaz, atenție, plus acele zăcăminte de petrol în valoare de 10 miliarde de care vorbea Ovidiu Tender. Deci aș vrea să completați aceste lucruri pentru că ne ducem după fentă. Nu erau doar zăcăminte de petrol! Dacă e să mă întrebați pe mine, mult mai profitabile decât zăcămintele de petrol sunt zăcămintele de gaze.Și acum, dacă tot mă întrebați pe mine ca specialist în energie, petrolul se extrage cu cheltuieli destul de mari, gazul iese eruptiv, adică iesă la suprafață singur. Deci beneficiile exploatărilor de gaze sunt mult mai mari decât beneficiile exploatării petrolului. De asta v-am spus că ne ducem după o fentă și nu vedem adevărata valoare a Petromului”, a mai spus Dian Popescu.
Expertul în energie a dezvăluit că a citit contractul de privatizare al Petrom „alături de Anca Alexandrescu”, realizatoarea de emisiune la Realitatea Plus, care a făcut publice date din contract, și, până să se vorbească de o eventuală fraudă, „este foarte clar că tranzacția a fost neconstituțională”.
„În primul rând, nu ai voie să dai o lege pentru o companie privată, pentru că este neconstituțional, deci a fost neconstituțional de la început. Curtea Constituțională spune mai târziu, când am dat o ordonanță pentru Roșia Montană și când am dat o ordonanță pentru anularea datoriilor și transformarea în acțiuni a companiei Rompetrol, Curtea a spus cu subiect și predicat că nu ai voie să dai o lege pentru o companie. Legea trebuie să fie un cadru general prin care toată economia să se raporteze la acea lege”, a precizat Popescu.