Grupul suedez Ericsson, printre cei mai mari furnizori globali de echipamente și servicii pentru operatorii de comunicații, a ajus la un acord cu autoritățile americane pentru încheirea unor investigații legate de corupție. Prin acest acord, compania suedeză s-a angajat să pătească peste 1 miliard de dolari pentru soluționarea investigației privind presupuse acte de corupție ale angajaților în mai multe țări, a anunțat vineri Departamentul de Justiție al SUA conform Profit.ro.
Anchetele, derulate de Comisia pentru bursă și valori mobiliare (SEC) și de Departamentul de Justiție din SUA, au scos la iveală încălcări ale Codului de Etică al Ericsson și ale FCPA în China, Djibouti, Indonezia, Kuweit, Arabia Saudită și Vietnam. În luna octombrie, Ericsson a finalizat cumpărarea diviziei de antene și filtre pentru rețele mobile a companiei germane Kathrein, inclusiv a subsidiarei de pe piața din România. Kathrein România este cel mai mare producător local de antene de comunicații mobile și TV. La Timișoara se află una dintre cele mai importante unități de producție ale companiei germane, cu o suprafață de peste 20.000 metri pătrați. În afară de Kathrein România, compania germană mai deține pe piața locală societatea Romkatel, care comercializează antenele și serviciile asociate acestora.
Din 2007, România găzduiește și unul dintre cele patru centre de servicii globale (GSC) ale Ericsson, având peste 2.500 de experți ce deservesc mai mult de 40 de rețele din întreaga lume, cu peste 200 de milioane de abonați.
Peste 7 milioane de dolari au plecat din compania de telecomunicații Ericsson către firme offshore și conturi bancare din Elveția pentru ca apoi să ajungă în buzunarele unor politicieni români. Compania suedeză ș-a acuzat foștii manageri din România că au deturnat acești bani, în timp ce managerii spun că au folosit sumele pentru a plăti politicieni care au facilitat obținerea de contracte în România pentru Ericsson.
Thomas Lundin, fostul director general al Ericsson România a susținut în fața Curții că nu are cum să justifice plățile făcute politicienilor fiindcă aceștia nu i-au dat chitanțe. El mai adaugă că board-ul Ericsson România a știut de aceste plăți.
Thomas Lundin descrie un sistem financiar foarte complex prin care s-au făcut plățile și mai adaugă că rolul acestui mecanism a fost să șteargă urma banilor pentru ca la final nimeni să nu poată identifica Ericsson ca plătitor.
În acest context, reamintim că Ericsson a obținut, fără licitație, în iulie 2003, în timp ce Lundin era încă șeful filialei din România, contractul pentru serviciul unic de urgență 112, în valoare de 40 de milioane de euro.
În documentele suedeze este menționat și Antoniu Petrescu, fost vicepreședinte al Ericsson România în perioada în care Lundin era director general. Lundin, Petrescu și alții sunt acuzați de firma suedeză că ar fi pus la punct sistemul de plăți offshore prin care i-au fost deturnați banii. Petrescu și Lundin au avut mai multe afaceri la București, în special în domeniul imobiliar.