Grevele împotriva sistemului de pensii continuă în Franța: Marți, mare miting

0
188
Protesters hold a banner reading : "Defence of the unemployment scheme, regaining of the social security" as French unionists demonstrate against unemplyoment and precariousness in Paris on December 7, 2019. - The most serious nationwide strike to hit France in years caused new weekend travel turmoil on December 7, with unions warning the walkouts would last well into next week. Macron was widely believed to have ridden out the challenge posed by the "yellow vests" whose weekly Saturday protests against inequality in France had shaken the government over the last year. But the yellow vests have also sought to utilise the momentum of the strike movement and are expected to hold protests across France this Saturday. (Photo by Philippe LOPEZ / AFP)

In Franţa, sindicatele din sectorul public continuă greva împotriva schimbării sistemului de pensii şi peste week-end, iar pentru marţi se anunţă un mare miting de protest, deşi guvernul le-a chemat la negocieri. Mobilizării sindicale i se adaugă azi şi acţiunile vestelor galbene, organizate pentru a 56-a sâmbătă la rând. Cele mai mari probleme sunt în transportul feroviar şi în cel public din regiunea Parisului, după cum transmite corespondenta RRA, Daniela Coman.

Sub 15% din trenuri circulă astăzi şi mâine în Franţa. La Paris aceleaşi probleme ca şi în zilele trecute. Este afectat orarul transportului urban, precum și cel al trenurilor ce fac legătura cu localitățile periferice și cu aeroporturile internaționale. Lucrurile s-ar putea complica și mai tare de luni, când intenționează să se alăture grevei și lucrătorii de la rafinării. În schimb, transportul aerian revine în totalitate la normal, începând de astăzi, precum și activitatea din aeroporturi. Guvernul a făcut mai multe contracte cu firme de autocare ce vor face curse între aeroporturi și Paris pentru a mai reduce haosul cu care se confruntă, mai ales turiștii, în această perioadă din preajma sărbătorilor de iarnă. Sindicatele și patronatele au fost invitate luni la guvern pentru noi negocieri, însă greviștii nu vor să oprească protestul până când guvernul nu retrage definitiv însăși ideea unui sistem de pensionare pe puncte. Ei au anunțat că nu sunt dispuşi să discute decât despre îmbunătățirea regimului actual, cu accent pe creșterea pensiilor mici. Între timp, sindicatele pregătesc o manifestație uriașă pentru marți, 10 decembrie, pe care deja au botezat-o marțea neagră. Potrivit numeroaselor sondaje de opinie, apărute în ultimele zile, peste 60% dintre francezi sunt de acord că sistemul de pensii trebuie adus la zi, adaptat la dinamica actuală a pieței muncii, însă, în același timp, susțin mișcarea grevistă și pe protestatari, acuzând guvernul și pe președintele Macron că vor să schimbe totul de capul lor fără să țină seama de cei pentru care fac legile