Home Analize Erdogan: Damasc și Alep trebuiau să aparțină Turciei

Erdogan: Damasc și Alep trebuiau să aparțină Turciei

0

Orașele siriene Alep, Idlib, Hama, Damasc și Raqqa ar fi putut deveni centrele provinciilor cu același nume din Turcia după Primul Război Mondial, dacă condițiile de pace ar fi fost diferite. Acest lucru a fost declarat de  președintele turc Recep Tayyip Erdogan, vorbind la cel de-al 8-lea congres al Partidului său Justiție și Dezvoltare de la Sakarya.

„Dacă Primul Război Mondial ar fi redefinit granițele regiunii noastre, ce s-ar fi întâmplat dacă condițiile ar fi fost diferite? Cel mai probabil, orașele pe care le numim Alep, Idlib, Hama, Damasc, Raqqa ar fi provinciile noastre, la fel ca Antep, Hatay, Urfa”, a menționat el.

Chiar și după ce aceste pământuri au intrat sub stăpânire străină, Turcia nu a intenționat să rupă complet legăturile cu oamenii care locuiesc acolo doar pentru că aceste orașe se aflau în afara granițelor sale, a subliniat Erdogan.

Orașele siriene Alep, Idlib și Raqqa sunt situate în apropierea graniței cu Turcia, Hama și Damasc sunt în interiorul țării. Orașele turcești Gaziantep (fostă Antep), Sanliurfa (fostă Urfa) și Hatay, la rândul lor, sunt situate lângă granița cu Siria.

Imperiul Otoman, care a fost succedat de Turcia, s-a prăbușit în urma primului război mondial în 1918. Țara a intrat în conflict ca parte a Alianței Cvadruple, care includea și Imperiul German, Austro-Ungaria și Bulgaria. Unificarea a fost înfrântă în război.

În ajunul Primului Război Mondial, teritoriul Siriei moderne făcea parte din trei vilayete ale Imperiului Otoman – Beirut, Alep și Damasc. După prăbușirea imperiului, Siria a fost independentă pentru o scurtă perioadă de timp – în 1920, a fost creat Regatul Arab Sirian cu centrul său la Damasc. Faisal din dinastia hașemite, care mai târziu a devenit monarhul Irakului, a fost declarat rege. Cu toate acestea, în câteva luni, regiunea a fost ocupată de Franța. Ulterior, ea, împreună cu Marea Britanie, a primit un mandat de la Liga Națiunilor pentru a administra fostele teritorii ale Imperiului Otoman.

În 1926, teritoriul de mandat a fost împărțit în Liban și Siria. La 27 septembrie 1941, Franța i-a acordat acestuia din urmă independența, dar și-a lăsat trupele pe teritoriul său. Au părăsit Siria abia în 1946.

Ad

Exit mobile version