Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunțat joi “presiunile” exercitate asupra minorității turce în Bulgaria, după ce Sofia a acuzat Ankara de amestec în alegerile legislative anticipate prevăzute duminică în această țară, transmite AFP.

“Să vedem, să aflăm că anumite presiuni sunt exercitate acolo ne îndurerează profund. Pe de o parte, ei vorbesc despre democrație și, pe de alta, exercită presiuni asupra turcilor. Este pur și simplu intolerabil!”, a afirmat Erdogan, într-un discurs susținut la Ankara.

Relațiile între Sofia și Ankara s-au tensionat în ultimele zile pe fondul campaniei electorale din Bulgaria, unde duminică vor avea loc alegeri legislative anticipate, al căror rezultat se anunță foarte strâns.

Autoritățile bulgare și cele două principale două partide, GERB și socialiștii, acuză regimul de la Ankara de ingerință în politica internă din Bulgaria prin sprijinul deschis acordat unei noi formațiuni pro-turce, Dost, cu influență în rândul comunității turce.

Aceasta numără în jur de 700.000 de persoane, dintr-o populație totală de 7,4 milioane de locuitori. La alegerile de duminică au drept de vot și aproximativ 60.000 de turci cu cetățenie bulgară stabiliți în Turcia.

“Nu avem pretenții asupra niciunui teritoriu, asupra suveranității nimănui. Noi acționăm pentru a proteja drepturile semenilor noștri”, a subliniat Erdogan.

“Sperăm din toată inima că alegerile din Bulgaria se vor desfășura în liniște, în mod corect și transparent”, a mai spus președintele turc.

Un alt indiciu al tensiunilor turco-bulgare este și intenția anunțată marți de guvernul de la Sofia de a stopa procedura de concesionare a aeroportului din Sofia, de care erau interesate și două companii turce.

SCRIE-NE

Nu suntem acum aici. Dar ne poți scrie.

Se trimit datele

©2019 @ optimizare SEO realizata de www.VasPavITConsulting.ro

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?