spot_img
2.1 C
București
miercuri, ianuarie 19, 2022
AcasăAnalizeErdogan amenință, din nou, UE cu 4 milioane de migranți

Erdogan amenință, din nou, UE cu 4 milioane de migranți

-

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan le-a spus ambasadorilor statelor Uniunii Europene, într-o întâlnire desfăşurată joi, că blocul comunitar nu a oferit ţării sale un sprijin substanţial în combaterea migraţiei şi nu a răspuns în mod reciproc eforturilor Turciei de îmbunătăţire a relaţiilor sale cu UE, consemnează agenţia Reuters.

Raporturile dintre Ankara şi UE au atins un punct de fierbere în 2019 în urma disputei dintre Turcia şi Grecia asupra jurisdicţiei maritime şi drepturilor de exploatare a resurselor energetice offshore din estul Mediteranei.

Între timp, Ankara şi Atena au reluat discuţiile pentru a-şi soluţiona disputele, temperând tensiunile şi stabilind ceea ce atât Turcia cât şi UE au descris drept o ”agendă pozitivă”, evoluţie care însă a adus doar o sporire minoră a cooperării.

Vorbindu-le ambasadorilor din UE la o întâlnire desfăşurată la Ankara, Erdogan le-a transmis că Turcia a încercat să aşeze legăturile cu blocul comunitar pe o ”bază mai solidă”, dar s-a lovit de ”tactici potrivnice”. ”Vreau să spun cu tristeţe că nu am primit din partea UE răspunsul pe care ni l-am dorit faţă de aceşti paşi”, a deplâns şeful statului turc.

Bruxellesul a încheiat cu Ankara în martie 2016 un acord menit să stăvilească valul de migranţi care vin în Europa, partea cea mai importantă a înţelegerii prevăzând că Turcia va găzdui refugiaţii sirieni în schimbul unei asistenţe financiare europene de miliarde de euro.

Turcia găzduieşte în continuare circa patru milioane de refugiaţi sirieni şi avertizează că nu va accepta să mai primească şi alţi migranţi.

”Turcia nu a primit din partea UE un sprijin substanţial în combaterea migraţiei”, a insistat Erdogan în faţa ambasadorilor europeni, adăugând că nu va fi posibilă o ”cooperare aprofundată” în această chestiune atât timp cât termenii acordului din 2016 nu sunt actualizaţi. Erdogan s-a referit la mai multe miliarde de euro promise de UE.

- Advertisment -

Must Read

Provincia canadiană Quebec va introduce o taxă pentru nevaccinați

0
Provincia canadiană Quebec, puternic afectată de valul Omicron, va introduce în săptămânile următoare o nouă taxă, pe care a denumit-o "contribuţie la sănătate" şi...