Începutul anului 2020 a adus Covid și în România și, era doar o problemă de timp până când noul coronavirus va afecta și politicienii. Întâmplarea a făcut ca primul politician bolnav de Covid să fie senatorul PNL Vergil Chițac, în prezent candidat la Primăria Municipiului Constanța. Un virus nu-și alege victimele, deci nu i se poate reproșa senatorului Chițac că s-a îmbolnăvit. Dar un politician bolnav, o cunoscută figură publică, poate să fie un model de responsabilitate sau nu. Iar ceea ce s-a întâmplat cu epopeea Covid demonstrează și care este calitatea politicienilor români: în toată această epopee, Vergil Chițac s-a prezentat ca o victimă, întâi negând că ar fi avut Covid, fiind doar răcit, apoi susținând că este ținta unei campanii de fake-news.
Cronologia
În perioada 17 – 19 februarie, Vergil Chiţac a participat la o reuniune NATO la Bruxelles. Pe 6 martie Secretariatul general al Adunării Parlamentare NATO a emis un document, în care participanţii erau anunţaţi că unul dintre membrii delegaţiei franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Până ca România să intre în stare de urgență, în data de 16 martie, moment la care a devenit clar că alegerile locale vor fi amânate, în țara noastră una dintre principalele preocupări ale oamenilor politici era să se pregătească de alegerile locale, cu tot ce presupune asta: întâlniri de partid, întâlniri cu alegătorii, folosirea sărbătorilor primăverii pentru pregătirea perioadei electorale.
400 de femei tătare invitate să se auto-izoleze și norocul femeilor din PNL Constanța
Așa se face că în data de 8 martie, în județul Constanța erau pregătite două evenimente dedicate Zilei Internaționale a Femeii. O petrecere era organizată de Uniunea Culturală a Tătarilor din România. Organizatorii spuneau că erau pregătiți pentru 1.000 de persoane, dar la petrecere au participat doar 400 de femei. Invitat de onoare era senatorul Vergil Chițac, care se pregătea să intre în cursa electorală pentru alegerile locale din Constanța, alegeri care, la momentul respectiv, erau pregătite pentru luna iunie. Pandemia a schimbat calendarul electoral, dar acest lucru avea să fie decis ulterior. Evenimentul era organizat la două zile după ce Secretariatul General al Adunării Parlamentare NATO a anunțat participanții la reuiunea din februarie că unul dintre participanți a fost depistat pozitiv cu Covid. Vergil Chițac ajunge la evenimentul de la restaurantul Colonade pentru a susține un discurs. Fildis Reșit, Președintele Uniunii Culturale a Tătarilor din România susține că Vergil Chițac nu a participat la petrecere. “Practic, dânsul nu a participat la petrecere, a susținut un discurs și a plecat”, a spus Reșit, citat de Libertatea. A fost suficient, însă, pentru ca, după ce s-a auzit că Vergil Chițac a fost depistat pozitiv cu COVID-19, participanții la petrecere să intre în izolare. Același Președinte al Uniunii Culturale a Tătarilor din România povestește că el însuși a intrat în izolare. Mai mult, organizatorii au publicat un mesaj pe Facebook în care invitau doamnele și domnișoarele care au participat la petrecerea de 8 martie să intre în izolare: „Doamnelor si domnișoarelor prezentele la evenimentul de pe 8 Martie a.c.
Din păcate, starea de rău pe care a acuzat-o în ultimele zile senatorul Vergil Chitac s-a dovedit a fi cauzată de Coronavirus COVID-19.
Va rog, doamnele care au participat la eveniment sa intre in autoizolare si sa se adreseze Direcției de Sănătate Publică Constanta.
0241 480 939
0241 480 940”, a scris pe Facebook președintele Uniunii Culturale al Tătarilor din România, după ce senatorul liberal a fost confirmat pozitiv la infecția cu coronavirus.
Interesant este că tot pe 8 martie, în Constanța, era organizată o peterecere pentru femeile din organizația liberală, eveniment la care Vergil Chițac nu a mai ajuns.
Toată conducerea PNL intră în izolare, miniștrii testați, Premierul izolat la Vila Lac 1
În ziua următoare, luni, 9 martie, Vergil Chiţac a luat parte la şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL, unde au fost prezenţi aproximativ 100 de liberali, inclusiv premierul Ludovic Orban. Cinci zile mai târziu după petecerea din Constanța și patru zile de la ședința conducerii PNL, pe 13 martie, o altă știre zguduie România: Toată conducerea PNL intră în autoizolare, după ce senatorul Vergil Chițac a fost confirmat cu noul coronavirus. Întrucât Vergil Chițac este și membru al Biroului Politic Național al PNL, calitate în care a participat la reuniunea conducerii liberale, anunțul că a fost depistat pozitiv cu Covid-19, a obligat întreaga conducere PNL să intre în izolare, a făcut ca miniștrii să fie testați, același lucru fiind valabil și pentru toți senatorii liberali, iar însuși Premierul Ludovic Orban a fost obligat să se izoleze la Vila Lac 1. Acela a fost momentul în care ședințele de Guvern au trebuit să se țină în format electronic, prin sistem de video-conferință.
Victimizarea din martie
În timp ce Premierul Orban intra în izolare, Vergil Chițac, cel care a inițiat toată situația, se victimiza pe Facebook. Cu o zi înainte, pe 12 martie, în Parlament era organizat votul pentru investirea Cabinetului Cîțu, care nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Iată ce posta pe Facebook, pe 12 martie Vergil Chițac:
„Constat că s-a creat o adevărată isterie în plan social vizavi de o așa zisă infectare a mea cu Coronavirus. Informația vine exact pe fondul votului din Parlament de astăzi, pentru învestirea Guvernului Cîțu. Este adevărat că ieri am anunțat că nu pot participa la vot pentru că sufăr de o răceală și voi rămâne acasă. Totuși, nu știu în ce context colegii din Parlament au tras de la sine concluzia că sunt suspect de Coronavirus și au făcut public acest lucru. Menționez că sunt sub medicație de două zile și nu am simptome de Coronavirus. Totuși, pentru a înlătura orice suspiciune, am solicitat efectuarea unui test și vă voi ține la curent”, scria senatorul pe Facebook.
O zi mai târziu, pe 13 martie, același Vergil Chițac revenea cu o postare în care recunoștea, totuși, că a contractat noul coronavirus. „Din păcate, starea de rău pe care am acuzat-o în ultimele zile s-a dovedit a fi cauzată de Coronavirus COVID-19. Voi urma întocmai procedurile Direcției de Sănătate Publică și am încredere că totul se va rezolva cu bine. Sunt extrem de mâhnit că eu, soția mea și atâția alți oameni din România și din lume trecem prin astfel de momente. E o încercare pentru toată planeta. Mă impresionează mesajele și încurajările care nu se mai opresc. Vă mulțumesc și vă doresc din suflet să fiți sănătoși și să aveți mare grijă de voi, pentru că boala poate lovi când nu te aștepți”, se arată în mesajul lui Vergil Chițac.
Controversa izoletei
Tot pe 13 martie, Vergil Chițac era internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Fiind primul politician afectat de noul coronavirus, internarea sa a suscitat interesul mass-media. Astfel, pe posturile de televiziune au fost difuzate imagini cu senatorul coborând din ambulanța SMURD, însoțit de soția sa și de asistentul său, fără mască, fără izoletă și fără vreun echipament de protecție, în timp ce echipa care-i însoțea avea echipamente de protecție. Absența izoletei a stârnit un val de indignare în mass-media și pe rețelele sociale la momentul respectiv. Ulterior, pe 22 martie, Vergil Chițac povestea, într-un material publicat de Radio Europa Liberă România, că nu a refuzat izoleta: „Credeți că eu în interiorul acelei mașini, făceam ce doream? M-am supus unor proceduri. Nu numai că nu am refuzat izoleta, dar nici măcar nu mi s-a spus că trebuie să mă deplasez cu izoleta, nu e vorba de un refuz, nu mi s-a spus, eu am respectat toate procedurile pe care cei de la Direcția de Sănătate Publică (DSP). Era o singură izoletă, iar noi eram trei. Ca un amănunt, izoleta era și mică pentru mine. Cum să fiu eu dat drept exemplu de persoană care nu a respectat procedurile, dacă mie nu mi s-a oferit nici o izoletă și am respectat indicațiile DSP”, este poziția lui Vergil Chițac, citată de Radio Europa Liberă România .
Într-o declarație acordată tot Radio Europa Liberă România, în luna iulie, Raed Arafat declara că la începutul pandemiei în România transportul cu izoleta era obligatoriu: „La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.
Dosar penal deschis in rem în martie, închis în iulie
Pe 16 martie, în spațiul public apărea informația că în cazul lui Vergil Chițac ar fi fost deschis un dosar penal in rem. „În cursul zilei de astăzi (nr. 16 martie), procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație, în temeiul art. 292 din Codul de procedură penală, s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal, în cauza privind un membru al Senatului României care a participat la mai multe întâlniri oficiale și private ulterior intrării în contact cu o persoană infectată cu virusul Covid-19”, anunța Parchetul General.
Patru luni mai târziu, pe 7 iulie, dosarul a fost clasat. Comunicatul oficial al Parachetului spunea, cu această ocazie, că: “Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus clasarea cauzei cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), faptă presupus comisă de către o persoană care are calitatea de senator în Parlamentul României. (…) În aceeași cauză penală, procurorii au dispus clasarea cu privire la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art.352 Cod penal), faptă presupus comisă de către angajații Direcției de Sănătate Publică, în legătură cu transportul senatorului, a membrilor familiei și unui angajat al biroului senatorial la spital în ziua de 13 martie 2020, întrucât nu a fost încălcată nicio normă sau măsură statuată în acte normative primare sau secundare, privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase. Din investigațiile epidemiologice nu a rezultat că transportul în condițiile precizate mai sus a avut ca urmare răspândirea bolii COVID-19.”
Victimizarea din iulie
Cu doar trei săptămâni înainte ca dosarul să fi fost clasat, într-o intervenție la postul de televizune Digi 24, Vergil Chițac, considera că întregul episod al îmbolnăvirii sale a fost un fake news: „În urmă cu 5 ani am avut un episod asemănător, aproape identic, am crezut că este o răceală. Abia apoi mi s-a făcut testul pentru coronavirus și m-am internat. (…) În perioada aceea s-a stârnit la adresa mea… deși în perioada aia au fost mai multe persoane publice bolnave de COVID. Întrebarea pe care mi-o pun, este de ce s-a pus reflectorul pe mine? (…) Tot fake news-ul suna cam așa: «Senatorul Chițac s-a deplasat la Bruxelles, la o ședință a Adunării parlamentare NATO, ocazie cu care s-a îmbolnăvit de la un parlamentar francez». De ce e pronunțat mereu numele NATO și de ce este Bruxelles? (…) Eu cred că a fost o campanie de presă întreținută în mod voit împotriva mea pentru a mă discredita politic. Artizanii acestei campanii de presă eu îi văd în interiorul PSD, și central, dar în primul rând din rândul PSD-ului local”.