spot_img
18.6 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăActualitateEpiscopul de Carpați și Mukacevo, fan al lui Zelenski, acuză BOR că...

Episcopul de Carpați și Mukacevo, fan al lui Zelenski, acuză BOR că „amenință ortodoxia universală”: Decizie disprețuitoare și provocatoare împotriva Ucrainei

-

Decizia istorică a Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind susținerea înființării Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, subordonată Patriarhiei Române, în opinia unui episcop ucrainean ce ține de Biserica Ortodoxă a Ucrainei (Autocefală) „este necanonică și reprezintă o amenințare la adresa unității ortodoxiei universale”, transmite BucPress din Cernăuți.

Episcopul Viktor (Bed) ce conduce Eparhia de Mukacevo și Carpați, a criticat aspru decizia Sinodului Bisericii Ortodoxe Române privind înființarea unei structuri ecleziastice pe teritoriul Ucrainei, pentru credincioșii ortodocși români.

- Advertisement -

„Acceptarea unei astfel de decizii disprețuitoare și provocatoare împotriva Ucrainei și a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, în condițiile războiului ruso-ucrainean din 2014-2024, arată o influență semnificativă asupra politicului general al României (guvernului român) și a ierarhiei Bisericii Ortodoxe Române de către structurile FSB ale Federației Ruse și de către Patriarhia Moscovei, care destabilizează prin orice mijloace unitatea țărilor Uniunii Europene, membrilor NATO și a Ortodoxiei Universale.

Prin această decizie, devine clar de ce Biserica Ortodoxă Română a evitat și evită recunoașterea oficială a Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale și arată că, la nivelul politicii și ierarhiei românești, există narative rusești conform cărora Ucraina poate pierde războiul și poate fi ulterior împărțită. Este trist, însă acest fapt negativ indică, în prezent, un eșec al Ucrainei în ceea ce privește frontul internațional al informațiilor, în fața propagandei ruse a lui Putin și a lui Patriarhului Kiril, și slăbiciunea diplomației ucrainene și a serviciilor speciale în protejarea intereselor naționale ucrainene, inclusiv a securității religioase la nivel internațional.

- Advertisement -

Ucraina și Biserica Ortodoxă Ucraineană nu trebuie să cadă pradă acestei provocări bisericești românești, regizate de către cei care stau în birourile de conducere ale Moscovei ostile. În același timp, trebuie să întreprindem măsuri urgente și eficiente pentru a proteja securitatea națională și religioasă a Ucrainei”, se spune în declarația ierarhului ucrainean, publicată pe 3 martie a.c., pe site-ul Eparhiei de Mukacevo și Carpați.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img