spot_img
5.3 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăAnalizeEpiscopii catolici din România și Ungaria reuniune la Oradea și declarație pentru...

Episcopii catolici din România și Ungaria reuniune la Oradea și declarație pentru familia tradițională

-

Episcopii catolici, membri ai Consiliilor Permanente ale Conferinţelor Episcopilor din România şi Ungaria, şi-au exprimat angajamentul faţă de modelul familiei tradiţionale, la finalul reuniunii de două zile, care a avut loc marţi, la Oradea.

- Reclama -

Potrivit comunicatului comun, remis după întâlnire, episcopii au reafirmat importanţa valorilor familiei şi căsătoriei.

Căsătoria este “un legământ de iubire între un bărbat şi o femeie, conform naturii, aşa cum este mărturisit şi de învăţătura lui Isus Cristos”, se arată în document. Comunicatul citează din documentele Conciliului Vatican II, potrivit căruia “binele persoanei şi al societăţii umane şi creştine este strâns legat de bunul mers al comunităţii conjugale şi familiale”. Prin urmare, se mai arată în document, “de aceea suntem cu toţii chemaţi să ne angajăm pentru binele căsătoriei şi al familiei”.

Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, László Böcskei, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, a declarat că, înainte de pandemie, episcopii celor două ţări s-au întâlnit de mai multe ori, iar acum au considerat că a sosit momentul pentru a reînvia această practică. Agenda discuţiilor lor a inclus Parcursul Sinodal iniţiat de Papa Francisc în Biserica Universală, cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internaţional de la Budapesta, îngrijirea refugiaţilor de război, tineretul şi educaţia, formarea preoţilor, îngrijirea pastorală a romilor şi patrimoniul cultural, a explicat episcopul.

Cardinalul Dr. Péter Erdő, arhiepiscop de Esztergom şi Budapesta, a declarat că, după pandemie, episcopii din ambele ţări au constatat că enoriaşii au revenit în biserici. În unele locuri sunt chiar mai mulţi decât înainte de pandemie. Acesta a mai adăugat că, în timpul pandemiei, Biserica a învăţat să utilizeze reţelele de socializare pentru a ţine legătura cu credincioşii, însă toată lumea a simţit că este nevoie de prezenţa reală.

Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, cardinalul a explicat că efectele Congresului Euharistic Internaţional se mai resimt în Ungaria. Rugăciunile în faţa Sfântului Sacrament continuă, în multe biserici în faţa sacramentului expus în altar, ziua sau chiar şi noaptea, oamenii se roagă, iar întâlnirile de rugăciune cu muzică ale tinerilor au luat un nou elan.

La întâlnirea Episcopilor de la Oradea, din Ungaria au participat: cardinalul Péter Erdő, arhiepiscopul de Veszprém, György Udvardy, episcopul de Győr, András Veres, episcopul de Szombathely, János Székely şi secretarul general Tamás Tóth. Din partea Conferinţei Episcopilor din România au fost prezenţi: arhiepiscopii romano-catolici de Bucureşti şi de Alba Iulia, Aurel Percă, respectiv Gergely Kovács, episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei, şi episcopii greco-catolici de Cluj şi de Oradea, Claudiu Lucian Pop, respectiv Virgil Berca, s-a anunţat la conferinţa de presă.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img