spot_img
20.2 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăDezvaluiriEpiscopii Catolici, atac fără precedent la DNA: Denunțuri false, intimidări

Episcopii Catolici, atac fără precedent la DNA: Denunțuri false, intimidări

-

Funcționarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș ”este obstrucţionată şi pusă în primejdie în urma unui denunţ neîntemeiat şi neverificat”: susține Conferința Episcopilor Catolici din România care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația unității de învățământ, transmite Radio Vatican.

Este vorba de o anchetă pe care DNA o efectuează la acest liceu.  Inspectorul scolar general al ISJ Mures, Stefan Somesan, a fost arestat la domiciliu în acest caz.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI: Deutsche Welle: Politica opresivă a DNA în ancheta de la Liceul Romano Catolic din Târgu Mureş, Iohannis să intervină

Episcopii consideră ”inacceptabile” demersurile care urmăresc intimidarea familiilor din care provin elevii înscriși la acest Liceu, demersuri incompatibile cu principiile unui stat de drept din moment ce instituția de învăţământ este organizată în conformitate cu legislația în vigoare.

- Advertisement -

În data de 10 martie 2017, potrivit surselor din presa locală, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean a luat decizia ca 8 instituții de învățământ să nu primească ”avizul conform”, printre acestea numărându-se Liceul Romano-Catolic. Hotărârea Inspectoratului a fost finalizată și înregistrată la Primărie în 30 martie a.c. dar decizia privind finalizarea rețelei școlare urmează să fie luată joi, 6 aprilie, într-o ședință extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureș.

CITIȚI ȘI: Secretariatul de stat pentru politică naţională din Ungaria condamnă abuzurile DNA

Înființat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș ”are menirea, ca în limitele legale recunoscute şi respectate, să asigure posibilitatea formării intelectuale şi umane a elevilor, care împreună cu părinţii lor, optează de bună voie pentru o astfel de instituţie educaţională”.

Episcopii catolici din România, se mai afirmă în comunicat, ”consideră că prin demersurile întreprinse împotriva conducerii instituției, a corpului profesoral, a elevilor şi a părinţilor acestora, sunt lezate prevederile Protocolului încheiat între Conferința Episcopilor Catolici din România și Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice cu privire la înființarea unităților de învățământ de către culte. Totodată, Conferinţa Episcopilor Catolici din România consideră inacceptabile orice demersuri care urmăresc intimidarea familiilor ce optează pentru acest tip de învăţământ, organizat după prevederile legale actuale în România”.

Episcopii catolici din România solicită autorităților competente ”măsuri urgente și eficiente pentru soluționarea situației”, astfel încât Liceul să-şi poată continua nestingherit activitatea educaţională. În fine, Conferința episcopilor catolici face apel la toţi cei implicaţi să respecte principiile statului de drept, în special cele care privesc drepturile minorităţilor religioase şi etnice din România.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img