spot_img
5.8 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăDezvaluiriElementul cheie din Sufrageria lui Oprea

Elementul cheie din Sufrageria lui Oprea

-

- Reclama -

COMENTARIU DE BOGDAN TIBERIU IACOB:

- Reclama -

Ex-colonelul SRI Daniel Dragomir a fost audiat azi în Comisia alegerilor din 2009, unde a oferit informaţii explozive despre celebra întîlnire din seara turului 2 al alegerilor prezidenţiale din 2009, de acasă de la Gabriel Oprea, la care au participat, printre alţii, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi. Informații care confirmă tot mai solid bănuielile din ultima perioadă, potrivit cărora, în 2009, rezultatul alegerilor prezidențiale a fost grosolan deturnat în favoarea lui Traian Băsescu, care fără mașinațiunile SRI și DNA nu ar fi prins al doilea mandat prezidențial.

CITIȚI ȘI: Colonelul Daniel Dragomir, dezvăluiri despre Sufrageria lui Oprea: Este important ca membrii Comisiei să înţeleagă cum s-a ajuns la dosarul Voicu

- Advertisement -

Ce a declarat ori a sugerat să se facă, în fața comisiei, în esență, Daniel Dragomir, potrivit relatărilor Agerpres, Mediafax și stiripesurse.ro:

– La întâlnirea din seara alegerilor au participat Gabriel Oprea, George Maior, Florian Coldea, Laura Codruța Kovesi, Dan Andronic și Vasile Dâncu.
– “Motivul a fost organizarea unei așa-zise celule de criză pentru împiedicarea renumărării voturilor din Diaspora. Acele persoane s-au întâlnit la domnul Oprea pentru a identifica soluții concrete pentru împiedicarea unei inițiative venite din partea unor membri PSD care ar fi putut duce la renumărarea voturilor din Diaspora”
– “Au existat discuții în cadrul acestui grup ca să-și mențină puterea, accesul și influența, funcțiile în conducerea instituțiilor statului, au luat măsuri operative prin implicarea structurilor de securitate în jocul politic.Toate persoanele prezente la întâlnire aveau a se teme de un rezultat al alegerilor defavorabile preşedintelui Băsescu”.

– Despre faptul că a calificat drept “celulă de criză” întâlnirea din sufrageria lui Oprea, fostul ofițer SRI a spus că a făcut acest lucru din două motive — pentru că întâlnirea a fost “tensionată” și pentru că se avea în vedere “luarea unor decizii în așa fel încât rezultatul să conducă spre menținerea puterii acestor oameni”.
– Vasile Dîncu, intr-o incapere separata, primea din 10 in 10 minute telefoane cu privire la rezultate si sondaje.

– Invitarea lui Dan Andronic a fost facuta cu un scop. Cunoastea foarte bine zona de media. Problema erau cele doua sondaje scoase la ora 21 de Antena 3 si Realitatea tv. Aceste sondaje il dadeau castigator pe Mircea Geoana.

– Ratiunea invitatii Laurei Codruţa Kovesi era acela ca dansa detinea catusele in acel moment.

 

– Oprea era cel mai basist dintre cei prezenti. Coldea si Kovesi primisera semnale cu privire la indepartarea lor din functie.

– Intalnirea a fost extrem de tensionata.

– În paralel a avut loc o alta celula de criza, la sediul din Kiseleff al PSD, la care au participat generalul Ionel Marin, generalul Dumitru Iliescu, Cătălin Voicu.

– Inca din anul 2009l a existat o atentie deosebita acordata inclusiv prin acordarea mandatelor de siguranta nationala in cazul lui Catalin Voicu.

– Intalnirea de la Gabriel Oprea a constituit si un prilej de indentificare a solutiilor pentru blocarea initiativelor lui Voicu si a generalului Iliescu.

– Al doilea motiv al intalnirii de la Gabriel Oprea era campania mediatică. Rezultatul s-a explicat in jurul datei de 14-15 decembrie, cand s-a deschis un control al ANAF si care a avut o intentie foarte ofensiva, care a dus la 20 ianuarie la blocarea conturilor societatii.

– Colonelul a mai declarat că prezența fostului ministru al Apărării, Gabriel Oprea, la întâlnirile “semi-oficiale” din sedii ale SRI era de “notorietate”: ”Au existat foarte multe astfel de întâlniri. Era la nivelul evidenţei şi notorietăţii, nu eram doar eu, erau zeci de ofiţeri din serviciu care cunoşteau despre aceste persoane şi despre alte persoane care au participat la aceste întâlniri”.

– El a susţinut că acea întâlnire a fost „documentată” de către SRI, care poate să o declasifice:
„Lucrurile sunt foarte clar documentate într-un serviciu de informaţii. Declasificarea se poate face de către Serviciu. Dacă au existat activităţi operative derulate la acea întânire, se şterg părţile care includ aspecte operative şi publicul, media, Parlamentul trebuie să înţeleagă care a fost raţiunea prezenţei acolo”.

Ulterior audierii, într-o declarație pentru siteul stiripesurse.ro, Dragomir a venit cu noi informații.

”Conclavul din sufrageria domnului Oprea a avut scopul de a bloca rezultatul alegerilor din 2009 şi, în pasul doi, blocarea renumărării voturilor din diaspora. Şi pentru că vorbim de probe, din informaţiile pe care le am, ulterior ”luării” lui Cătălin Voicu, procurorii Papici şi Mariana Alexandru, împreună cu ofiţerul de poliţie judiciară Morari s-au deplasat la Curtea de Apel Bucureşti, de unde au preluat un dosar pentru a fi folosit în investigaţia Voicu. Era vorba despre dosarul depus de PSD la Secţia de Contencios a Curţii de Apel. Avocatul care a depus în numele PSD acel dosar era Cezar Bivolaru. Ulterior, Cezar Bivolaru s-a prezentat la DNA pentru a-l apară pe Cătălin Voicu, dar Mariana Alexandru l-a trimis acasă că ar putea să aibă o calitate în dosar. Ulterior nu a avut nicio calitate în dosar”, a declarat Dragomir.
Astfel, Dragomir reafirmă faptul că audierea persoanelor implicate – Daniel Morar, Lucian Papici, Mariana Alexandru, Morari şi Cezar Bivolaru – ar putea să clarifice şi să confirme sau să infirme informaţiile sale. “Ca să înţelegem ce s-a decis în noaptea de 6 decembrie 2009 şi cum s-au folosit culoarele justiţiei”, mai punctează Daniel Dragomir.

Dincolo de aceste afirmații ale fostului colonel, rămîne ideea principală: al doilea mandat al lui Traian Băsescu a fost obținut prin fraudă, cu ajutorul structurilor celor mai puternice ale statului, sau, cum au fost ele numite, statul-paralel. Întîlnirea șefilor agenților secreți și ai procurorilor, în seara alegerilor, în casa lui Oprea, a avut rolul unei celule de criză menite să supervizeze vicierea votului. În schimbul acestui ”serviciu” făcut lui Băsescu, tandemul Coldea-Kovesi și-a arogat dreptul de a tăia și spînzura după bunul plac, în anii care au urmat.

Rămîne de văzut dacă, în perioada care urmează, comisia de anchetă va duce la bun sfîrșit audierile sugerate de fostul colonel și dacă va avea capacitatea întocmirii unui raport final care să prezinte faptele în mod onest și curajos.
Peste Ocean, se anchetează tot mai vîrtos alegerile prezidențiale de anul trecut.
Se va întîmpla ceva similar și în România?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img