Adoptarea monedei unice europene trebuie stabilită în urma unei analize cost – beneficiu și nu pentru că este la modă, iar românii trebuie să înțeleagă că, dacă vor să trăiască precum nemții, trebuie să muncească la fel ca ei, susține economistul șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, care a precizat că aderarea la zona euro este legată de creșterea economică, iar aceasta nu poate fi obținută prin relaxare fiscală și monetară, transmite Agerpres.
Pe de altă parte, el a menționat că situația statelor este diferită, iar România nu se poate compara cu țările puternice, care au deținut imperii, precum Marea Britanie sau China, acestea având posibilitatea să-și acopere datoriile interne prin active deținute în străinătate. „Dacă însă tu (România — n.r.) ești debitor net și n-ai imperii, despre ce vorbim?”, a întrebat retoric Lazea, referindu-se la proiectul de Cod Fiscal aflat în dezbatere publică, care conține numeroase măsuri de relaxare fiscală.
Referitor la adoptarea monedei unice europene, Valentin Lazea a precizat că decizia ar trebui luată în urma unei analize cost-beneficiu, nu pentru că este la modă, iar procesul este strâns legat de creșterea economică și reformele structurale.
În opinia sa, România are nevoie de o perioadă de minim șase ani cu creștere economică de două puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumpărare din statele cele mai sărace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, la finele anului trecut indicatorul situându-se la 54% din media UE.