spot_img
0.5 C
București
luni, februarie 6, 2023
AcasăAnalizeE iresponsabil Congresul american cu cheltuielile?

E iresponsabil Congresul american cu cheltuielile?

-

Schimbarea de politică a Rezervei Federale SUA (Fed) și continuarea comportamentului „iresponsabil” al Congresului sunt doi factori care prelungesc „agonia economică” din țară, scrie economistul Veronique de Rougy în New York Post.

- Reclama -

Potrivit acesteia, primul factor de risc este probabilitatea ca Fed să înceteze să mai ridice dobânda cheie până în momentul în care inflația din țară reușește cu adevărat să fie redusă. „Al doilea risc este ca Congresul să continue să cheltuiască și să se împrumute în mod iresponsabil. Combinația probabilă a acestor două amenințări garantează practic că suferința noastră economică va dura mult mai mult decât este necesar”, subliniază de Rougy.

După cum notează economistul, pentru a îmblânzi inflația, Fed ar trebui să majoreze ratele reale ale dobânzilor cu mult peste nivelurile actuale, ceea ce ar avea două efecte principale: „prăbușirea” pieței de valori și a pieței imobiliare, precum și alte „bule” financiare, iar odată cu recesiunea economică ulterioară crește semnificativ rata șomajului.

Dacă Fed își va ușura politica prea devreme, atunci economia SUA va continua să sufere din cauza inflației ridicate și a încetinirii creșterii și o creștere a șomajului nu va fi evitată, a spus ea. 

„Din păcate, în fața acestor provocări, îmi fac griji că președintele Fed, Jerome Powell , nu va face alegeri mai bune (și mai dificile) pentru a ține sub control inflația”, avertizează de Rougy.

Al doilea factor care amenință economia SUA vine de la politicienii de la Washington, „de dreapta și de stânga”, care fac „tot ce este posibil pentru a exacerba și mai mult haosul” provocat de acțiunile Fed, și-a exprimat opinia experta. 

Odată cu creșterea ratelor dobânzilor, „liderii iresponsabili” lansează o nouă campanie „cheltuiește și împrumută” în valoare de 1,7 trilioane de dolari, în cadrul proiectului de lege „nechibzuit” de buget pentru 2023.

„Congresul a abandonat într-adevăr pretențiile de responsabilitate fiscală. Acest proiect de lege de 4.155 de pagini este garantat a fi inflaționist. Îi va îngreuna munca lui Jerome Powell și va crește numărul de majorări ale ratelor necesare pentru a limita inflația. Acest lucru, la rândul său, nu va face decât să crească probabilitatea ca Fed va ceda presiunii.” pentru a extinde criza chiar și în 2023″, a rezumat autorul.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img