spot_img
32 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăAnalizeDupă Transilvania, Ungaria investește în zona unde trăiesc ceangăii

După Transilvania, Ungaria investește în zona unde trăiesc ceangăii

-

Comisia pentru solidaritate naţională a Parlamentului ungar salută programul care vizează păstrarea şi promovarea valorilor maghiarilor ceangăi, investiţiile şi dezvoltările imobiliare făcute în regiunea în care trăiesc aceştia, transmite agenția maghiară MTI.

- Reclama -

În perioada 15-17 mai, o delegaţie a Comisiei a vizitat regiunea în care trăiesc ceangăi unde, în 13 localităţi, s-au informat despre diferitele subvenţii pentru servicii sociale şi investiţiile realizate.

- Advertisement -

În rezoluţia sa adoptată luni, remisă agenţiei ungare de presă MTI, Comisia a subliniat că, în ultimii ani, Guvernul ungar a oferit un sprijin semnificativ pentru dezvoltarea infrastructurii Asociaţiei Maghiarilor Ceangăi din Moldova. Aceasta a salutat programul educaţional coordonat de Asociaţie, care are ca scop consolidarea şi conservarea limbii şi culturii maghiare.

Comisia salută, de asemenea, dezvoltările imobiliare din ultimii ani şi investiţiile aflate în curs.

- Advertisement -

Comisia îşi exprimă convingerea că, datorită nivelului ridicat de activităţi profesionale din Casele Maghiare, ceangăii îşi pot consolida în continuare sentimentul de identitate, la care contribuie activitatea din grădiniţe, posibilitatea de învăţare a limbii maghiare în cadrul programelor de după şcoală şi activităţile de păstrare a tradiţiilor.

De asemenea, Comisia consideră că este important ca în Casele Maghiare să existe spaţii comunitare, se mai arată în rezoluţie. Comunitatea ceangăilor maghiari este considerată ca parte integrantă şi inseparabilă a naţiunii maghiare, se mai precizează în document.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img