spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDezvaluiriDUPĂ DESFIINȚAREA SIIJ, VA MAI AVEA VREUN JUDECĂTOR CURAJUL SĂ PRONUNȚE O...

DUPĂ DESFIINȚAREA SIIJ, VA MAI AVEA VREUN JUDECĂTOR CURAJUL SĂ PRONUNȚE O SOLUȚIE DE ACHITARE ÎNTR-UN DOSAR IMPORTANT ?

-

de Avocat Florin Constantin Durgheu

- Reclama -

Guvernul a adoptat în ședința de vineri, 27 decembrie  2019, Memorandumul înaintat de Ministerul Justiției, Memorandum prin care se propune desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

- Advertisement -

Adoptarea acestui Memorandum nu înseamnă că Guvernul desființează SIIJ, ci că își asumă ca poziție oficială soluția propusă de Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect, proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului pentru dezbatere, au declarat pentru Agerpres, surse guvernamentale.

Singurul fapt pozitiv raportat la această situație este acela că Guvernul nu va emite o Ordonanță de Urgență pentru a desființa SIIJ, ci dorește ca acest lucru să se întâmple în urma votului din Parlament.

- Advertisement -

Cu toate că poziția actualului Ministru al Justiției nu poate surprinde pe nimeni, P.N.L. având clar stabilit ca obiectiv desființarea SIIJ, iminența desființării acestei Secții pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este de natură a crea îngrijorare, atât în rândul judecătorilor corecți, cu o verticalitate profesională recunoscută, cât și în rândul opiniei publice care, deși clamează că dorește o justiție independentă și soluții pronunțate de judecători, 100% corecte, nu realizează faptul că, prin desființarea SIIJ se dorește intimidarea judecătorilor astfel încât aceștia să pronunțe soluții pe placul procurorilor.

Această cruntă realitate a fost surprinsă și de către doamna judecător Adriana Stoicescu, Președintele Tribunalului Timiș, într-o postare pe pagina sa de Facebook :

Politicienii nu își doresc decât continuarea luptei anticorupție pe hârtie, garantată doar împotriva adversarilor politici, cu largul concurs al unor judecători reduși la tăcere. 

Căci nu va mai avea nimeni timp să se gândească la dreptate și aplicarea legii, la corectitudine. Vom fi ocupați să pronunțăm soluții potrivite, menite să ne asigure liniștea și libertatea”.

Ca avocat care, în ultimii 15 ani a asistat/reprezentat numeroși oameni politici importanți și celebri oameni de afaceri în dosare delicate, sesizez în postarea doamnei judecător Adriana Stoicescu un apel disperat la normalitate.

De fapt, postarea Președintei Tribunalului Timiș este un ultim avertisment adresat, în egală măsură, clasei politice, profesioniștilor dreptului și, nu în ultimul rând, opiniei publice, înaintea spulberării definitive, pentru o lungă perioadă de timp, a mitului justiției independente !

Văzând ce s-a întâmplat la deja celebrul Serviciu privind Combaterea Infracțiunilor în Justiție, Serviciu înființat prin Ordinul nr. 10, emis la data de 31.01.2014, de către Procurorul Șef D.N.A. de atunci, este lesne de înțeles îngrijorarea magistraților cu adevărat independenți, magistrați care pronunță toate soluțiile raportat exclusiv la propria conștiință și la probele administrate, până în acel moment, în dosar !

Din moment ce s-a devoalat faptul că, procurori anticorupție din cadrul Serviciului privind Combaterea Infracțiunilor în Justiție, „au făcut” dosare unor judecători exclusiv din cauza faptului că erau nemulțumiți de soluțiile pronunțate de către aceștia în alte dosare, cine mai poate susține, cu bună credință și argumentat, faptul că se impune desființarea SIIJ ?

Orice persoană de bună credință care și înțelege ceea ce citește, poate constata cu ușurință faptul că SIIJ este singura structură de parchet care este complet în afara controlului politic, în timp ce toți șefii P.Î.C.C.J, D.N.A. și D.I.I.C.O.T., precum și șefii de secție de la aceste parchete, sunt numiți politic de către Președintele României, la propunerea Ministrului Justiției.

Precum în cazul alegerii primarilor într-un singur tur sau în două tururi, decizia politică se ia raportat, pe cât de simplist, pe atât de evident, exclusiv la interesul de moment al celui care este „la butoane” în momentul luării deciziei.

Astfel de practici sunt păguboase pe termen lung, nu doar pentru democrație, dar și pentru cei care au luat o decizie incorectă doar pentru că le-a profitat cât timp au fost la putere. Ulterior, când decizia luată de ei îi dezavantajează, dând dovadă de o ipocrizie maximă, ghiciți cine este nemulțumit de acea decizie ?!?

Pentru a fi corecți până la capăt și pentru ca opinia publică să fie corect informată, înainte de a se pronunța pro sau contra desființării SIIJ, trebuie subliniat faptul că miza de moment a desființării acestei Secții este „albirea” procurorilor din structurile DNA care s-au dovedit a fi abuzivi, mai precis scăparea de răspunderea penală a procurorilor din cadrul D.N.A. care au fabricat dosare pe baza unor probe ticluite.

Nu poate fi uitat „episodul Oradea” deoarece a dezvăluit un fapt incalificabil, fără precedent : procurori și ofițeri de poliție judiciară din cadrul D.N.A. – Structura Teritorială Oradea, plănuiau intimidarea unor judecători onești prin fabricarea unor dosare penale, fapt care nu ar trebui validat nici măcar de cel mai aprig susținător #rezist !

Având în vedere toate aceste considerente, tare mi-e teamă de faptul că, dacă va reuși operațiunea desființării SIIJ, ulterior acestei „reușite”, chiar și judecătorii onești precum doamna Adriana Stoicescu vor  fi ocupați să pronunțe soluții potrivite, menite să le asigure liniștea și libertatea.

Într-un astfel de scenariu, este mai mult decât evident faptul că soluțiile de achitare pronunțate în dosare „cu miză” vor fi din nou o raritate, ceea ce nu va însemna că cei acuzați de fapte de corupție își vor primi pedeapsa binemeritată ci faptul că, chiar și în situațiile în care se impunea achitarea, inculpații fiind victimele unor abuzuri grosolane și a unor rechizitorii emise pe baza unor probe ticluite, soluția de condamnare se impune exclusiv pentru a se pronunța soluții potrivite, menite să asigure liniștea și libertatea magistraților.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img