După ce a convins Germania să accepte programul Greciei, Tsipras promite că ‘va munci din greu’

0
151

Noul premier grec Alexis Tsipras a promis vineri că ‘va munci din greu’ pentru a schimba Grecia, după ce parlamentul german a aprobat extinderea programului de ajutor pentru această țară în urma prezentării de către executivul de la Atena a unui program de reforme pe care însuși ministrul grec de finanțe l-a calificat drept ambiguu, transmite AFP, relatează Agerpres.

‘Vom începe să muncim din greu pentru a schimba Grecia, într-o Europă care se schimbă’, a spus Tsipras într-un interviu acordat postului Euronews, el apreciind că ‘votul parlamentului german este un vot de încredere al Berlinului în Europa’.

După negocieri dificile, noul guvern de la Atena — condus de stânga radicală Syriza și ajuns la putere pe fondul nemulțumirii grecilor față de politicile de austeritate — a reușit să ajungă în urmă cu o săptămână la o înțelegere cu statele din zona euro pentru prelungirea cu încă patru luni a acordului de asistență financiară ce expira în februarie, în schimbul unei liste de reforme.

Executivul grec a transmis luni partenerilor europeni această listă în baza căreia va primi un nou împrumut în valoare de 7,2 miliarde de euro, dar ea nu conține nici termene și nici angajamente cuantificabile în cifre.

Într-un interviu acordat tot vineri postului de televiziune Antenna TV, ministrul grec de finanțe, Yanis Varoufakis, a recunoscut că acest program de reforme a fost întocmit în mod deliberat cu ‘o imprecizie productivă’. El a susținut că unii dintre omologii săi din zona euro i-au cerut să nu menționeze cifre în document, întrucât în caz contrar ar fi existat riscul să nu fie aprobat de parlamentele din țările lor. ‘Suntem mândri de nivelul de imprecizie’ al programului, a spus Varoufakis, care, pe de altă parte, a subliniat că în prezent visteria statului grec este goală.

În lista prezentată zonei euro, guvernul de la Atena a promis că va combate corupția și evaziunea fiscală, va reduce cheltuielile publice, va coopera în continuare cu instituțiile financiare internaționale și nu va opri privatizările aflate în derulare.

Dar chiar în ziua când parlamentul german aproba prin vot înțelegerea asumată de guvernul de la Atena, ministrul grec al energiei a anunțat nu se va continua procesul de privatizare a Public Power Corporation (PPC) — cea mai mare companie de electricitate din Grecia — și nici a societății ADMIE, operatorul rețelei energetice a țării.