spot_img
13 C
București
joi, februarie 22, 2024
AcasăActualitateDupă ce au interzis "Biserica românilor", parlamentarii ucraineni cer avizul Comisiei de...

După ce au interzis „Biserica românilor”, parlamentarii ucraineni cer avizul Comisiei de la Veneția

-

Un grup de peste 50 de parlamentari ucraineni au semnat o petiție solicitând analiza Comisiei de la Veneția în contextul interzicerii Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UPȚ), desprinsă de Patriarhia Moscovei în mai 2022, transmite BucPress din Cernăuți.

Deputații îl îndeamnă pe președintele Radei Supreme, Ruslan Ștefanciuk, să solicite analiza Comisiei de la Veneția cu privire la respectarea dreptului constituțional, internațional și a standardelor europene în legătură cu acest act legislativ.

- Advertisement -

Proiectul de Lege nr.8371 privind interzicerea UPȚ, a fost adoptată în prima lectură și a stârnit controverse semnificative în societatea ucraineană. Parlamentarii subliniază importanța obținerii unei opinii obiective din partea Comisiei de la Veneția pentru a evalua conformitatea legii cu principiile democratice și drepturile fundamentale.

David Arahamiia, președintele fracțiunii „Servitorul poporului” în Rada Supremă, a declarat că expertiza proiectului de lege privind interzicerea UPȚ de către Comisia de la Veneția este necesară pentru Ucraina în procesul de aderare la Uniunea Europeană.

- Advertisement -

Din această biserică fac parte majoritatea credincioșilor români din Ucraina.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img