spot_img
5.4 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022
AcasăAnalizeDumitru Prunariu acuză

Dumitru Prunariu acuză

-

Singurul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că România nu şi-a plătit de patru ani contribuţia sa la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), deşi aceste fonduri se reîntorc în ţară şi înseamnă dezvoltare, aşa cum au însemnat şi pentru alte state europene, care insistă să-şi mărească contribuţia.

- Reclama -

„De mai mult de patru ani de zile, Guvernul României nu a plătit contribuţia noastră la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), nu a înţeles ce reprezintă acele fonduri care se reîntorc integral în România şi care reprezintă dezvoltare. Sunt state europene care insistă să-şi crească contribuţia la ESA, dar nu se poate, pentru că sunt nişte contracte, acorduri bine stabilite şi nişte sume stabilite. Fiecare ban investit acolo înseamnă ban revenit şi amplificat la nivel naţional pentru Europa. Ceea ce înseamnă dezvoltare tehnologică, dezvoltare industrială, păstrarea de proprietăţi intelectuale, proprietăţi tehnologice a ceea ce facem aici în ţară. Agenţia Spaţială Europeană a reprezentat dintotdeauna un factor foarte important de dezvoltare pentru diferite naţiuni. Să nu uităm de Spania, Italia, Austria, ca să nu vorbim de Germania şi Franţa, care şi-au dezvoltat foarte mult capabilităţile prin această instituţie interministerială europeană. Ei bine, la noi nu s-au mai plătit fondurile. Guvernul a înţeles că nu este o prioritate. N-a înţeles care sunt consecinţele pe termen lung ale acestei neplăţi”, a afirmat Dumitru Prunariu.

El a precizat că totuşi, de curând, România şi-a plătit jumătate din restanţă şi, în acest fel, şi-a recăpătat o parte dintre drepturi.

„În sfârşit, în toamna aceasta s-a plătit jumătate din datoria noastră, ne-am recăpătat dreptul de vot, iar în ianuarie există promisiunea sau obligaţia impusă de a plăti cealaltă jumătate, pentru a ne reintra complet în drepturi. În afară de aceasta, trebuie să fie prinsă în buget plata contribuţiei anuale, care reprezintă fonduri investite în dezvoltare. Nu sunt fonduri pierdute, nu participăm la licitaţii pentru banii aceia, ca la programele Comisiei Europene. Deci, banii aceia se reîntorc, în afară de vreo 3%, care reprezintă cheltuielile administrative ale Agenţiei Spaţiale Europene – clădiri, chirii, personal etc. Restul se reîntorc în ţările care participă la program”, a precizat Dumitru Prunariu.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img