spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiri“Drujba lui Dumnezeu“, Comisia SRI și un faliment dubios

“Drujba lui Dumnezeu“, Comisia SRI și un faliment dubios

-

Numit “regele cherestelei” sau “drujba lui Dumnezeu“, Attila VERESTOY (63 de ani) este singurul parlamentar fără întrerupere începând cu anul 1990, ales de fiecare dată în judeţul Harghita, pe listele UDMR. Cea mai recentă declaraţie de avere, din iunie 2017, arată că senatorul Attila VERESTOY are o avere impresionantă, sumele din conturi şi alte plasamente financiare fiind de ordinul milioanelor de euro. De aici apar problemele, scrie Supervizor.

- Reclama -

- Advertisement -

Attila VERESTOY este secretarul Comisiei SRI și nu a fost deranjat de nici o anchetă judiciară până acum.

- Advertisement -

Una dintre societăţile controlate de acest individ este MATRIŢA SA Odorheiu Secuiesc (CUI: 525027), înfiinţată (ca întreprindere socialistă) în 1975, “cu scopul de a fi una dintre firmele româneşti care efectuau reparaţiile şi întreţinerile pentru combinatele chimice din România, precum şi investiţiile noi“, după cum precizează site-ul propriu. Capitalul social al companiei este de 45.555.718 lei, iar Attila VERESTOY deţine 68,9833%. De trei ani, MATRIŢA SA înregistrează pierderi considerabile, cele de anul trecut fiind chiar spectaculoase – 13 milioane lei, la o cifră de afaceri de 18,9 milioane lei. Anul 2016 a fost primul în care capitalurile proprii au ajuns la o valoare negativă, de -8,14 milioane lei. Şi numărul de angajaţi a scăzut, până la un minim istoric – 194, partea şi mai proastă fiind că şi în 2017 s-a recurs şi se recurge în continuare la concedieri importante. În aceste condiţii, MATRIŢA SA s-a văzut nevoită să solicite deschiderea procedurii generale de insolvenţă, iar în documentaţia depusă la Dosarul nr.1625/96/2017 a precizat că “nu deţine în prezent lichidităţile băneşti disponibile să acopere datorii de peste 24.000.000 lei“. Surprinzător, Fiscul nu are de recuperat milioane de lei de la MATRITA SA, ci doar 294.792 lei, aproape la concurenţă cu Primăria Odorhoiu Secuiesc – 179.636,69 lei. Cu o creanţă teoretic garantată de 7,8 milioane lei, BCR deţine puţin peste 30% din masa credală, în timp ce primul loc în topul creditorilor este ocupat de… Attila VERESTOY, mai scrie sursa citată.

La creanţa “senatorului pe viaţă”, ar fi două probleme. Suma înscrisă în tabel, de 14.948.921,80 lei, care reprezintă “contract împrumut şi dobânzi“, nu prea se pupă cu cea trecută în declaraţia de avere – 3.936.552 lei şi 2.020.438 euro. Este adevărat că declaraţia de avere este din 13 iunie 2017, iar firma a intrat în insolvenţă pe 1 august… dar totuşi este vorba de o diferenţă de vreo două milioane de lei! A doua chestiune discutabilă: creanţa lui VERESTOY a fost considerată subordonată… dar cu drept de vot. Astfel, s-a ajuns ca acţionarul majoritar să hotărască de unul singur în Adunarea Creditorilor, el deţinând 57,56% din masa credală cu drept de vot. Astfel, la prima Adunare a Creditorilor, “drujba lui Dumnezeu” a zis că nu vrea să se aleagă un Comitet al Creditorilor. Prin urmare, nu s-a ales un astfel de comitet, formularea oficială fiind “discuţia se prorogă”.Din poziţia de majoritar, VERESTOY a confirmat administratorul judiciar pe care tot el l-a propus la deschiderea procedurii şi i-a stabilit un onorariu de 2.500 euro/lună + 3% din sumele obţinute în urma recuperării creanţelor şi valorificării bunurilor debitoarei. EURO INSOL SPRL, practician reprezentat în acest dosar de Alexandru SAIFUDIS, solicitase 2.500 euro + 5%, iar ANAF a propus un alt administrator judiciar şi 800 lei + 0,5% din sumele distribuite creditorilor!, mai susține Supervizor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img