Partenerii din PPE ai ex-premierului bulgar Boiko Borisov au acceptat formarea unei coaliţii între partidul acestuia, GERB şi coaliţia „Patrioţii uniţi” – informează presa de la Sofia. Varianta unei coaliţii GERB-PSB – Partidul Socialist Bulgar – a fost respinsă în mod categoric de liderii socialişti.
În urmă cu doi ani şi jumătate, participarea coaliţiei Bloc Patriotic la cel de-al doilea guvern Borisov a fost blocată de opoziţia Partidului Popular European, al cărui membru este GERB. Drept urmare, în această perioadă, naţionaliştii moderaţi au sprijinit Borisov fără a participa într-un mod direct la guvernare. Acum, această variantă este imposibilă, pentru că dreapta tradiţională, scindată în trei, a rămas în afara parlamentului, socialiştii au refuzat varianta coaliţiei mari, iar Borisov nu-şi doreşte ca partidul turc să-i fie partener. PPE a acceptat colaborarea unui partid din familia sa cu naţionaliştii care au declarat război migranţilor şi romilor dintr-un singur motiv: riscul ca Bulgaria să intre în instabilitate tocmai când va trebui să exercite preşedinţia UE, în prima jumătate a anului viitor.
Menţinerea în funcţie a unei astfel de guvernări va fi o sarcină aproape imposibilă. Însăşi „Patrioţii uniţi” sunt o coaliţie gen „racul, broasca şi ştiuca”. Liderul ultranaţionionalist Volen Siderov evită şi astăzi să se fotografieze cu liderul Frontului Salvării Naţionale, Valeri Simeonov, cu care până mai ieri a fost duşman pe viaţă şi pe moarte. O parte din naţionalişti sunt pro-ruşi, restul anti-ruşi. Cu toţii sunt anti-turci, spre deosebire de Boiko Borisov, care menţine relaţii cordiale cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Tratativele vor fi îngreunate de cererea lui Valeri Simeonov ca Borisov să nu mai fie prim-ministru. Simion Djankov, ex-ministrul finanţelor în perioada 2009-2013, a declarat că partenerii europeni l-au sfătuit pe Borisov să formeze coaliţie la /…/ de câteva priorităţi: reforma sistemului de învăţământ, realizarea autostrăzii Hemus, Sofia-Varna, majorarea pensiilor şi salariului minim, paşi spre intrarea în zona euro şi zona Schengen în perioada preşedinţiei bulgare a Uniunii