DOVADA FURTULUI DIN SĂNĂTATE: Contracte fără licitație pentru firma amicului lui Raed Arafat și o companie americană la prețuri mult umflate

0

Compania clujeană Deltamed a primit un contract fără licitație de la OFICIUL NAȚIONAL PENTRU ACHIZIȚII CENTRALIZATE în valoare de jumătate de milion de euro. ONAC a cumpărat de la societate ventilatoare medicale chinezești cu prețul de 22.000 euro/bucata în situația în care pe piață aceste aparate se vând cu sume de cuprinse între 10.000 și 15.000 euro, fără discountul pe care îl acordă, de obicei, firmele, scrie Gazeta de Cluj.

Însă, partea cea mai consistentă din achiziția de ventilatoare medicale făcută de ONAC, în valoare de 5,7 milioane euro, fără TVA, a mers către subsidiara din România a companiei americane General Electric. Și acest contract a fost atribuit tot fără licitație.

Luna trecută, ONAC a semnat cu firma clujeană Deltamed contractul în valoare de 440.000 euro, fără TVA, pentru furnizarea de ventilatoare medicale model SV 300. Astfel, societatea condusă de Dan Gorgan va vinde către ONAC 20 de bucăți de ventilatoare medicale model  Mindray SV 300, la prețul de 22.000 euro/bucata.

Însă, un aparat Mindray SV300 costă, pe site-ul Cardomedical, firmă care comercializează aparatură medicală, puțin peste 10.000 de euro. O altă societate care comercializează aparatură medicală a transmis o ofertă de preț pentru un ventilator medical de acest tip în valoare de 15.400 euro. Iar reprezentantul societății a fost extrem de dornic să vândă aparatura în condițiile unui ”discount avantajos” în cazul unei comenzi ferme.

Celălalt contract încheiat între ONAC și General Electric Medical Systems Romania SRL, în valoare de 5.790.000 euro, fără TVA, pentru achiziția a 300 de ventilatoare medicale model Carescape R860, la prețul de 19.300 euro/bucata, a fost dat tot fără licitație publică.

De această dată, prețul afișat de Cardiomedical a fost de 5,555 dolari pentru un ventilator medical model Carescape R860.

În cazul atribuirilor ambelor contracte motivul pentru neorganizarea licitațiilor a fost ”extremă urgență” ”Achiziția de echipamente medicale pentru constituirea stocurilor de urgență medicală în baza OUG nr. 11/2020 cu modificările și completările ulterioare”.

Firma Deltamed, unul dintre principalii furnizori de ambulanțe și aparatură medicală de specialitate, a câștigat contracte de zeci de milioane de euro de la stat. Între 2010 și 2012, SC Deltamed, firma clujeanului Dan Gorgan, a câştigat peste două milioane de euro de pe urma licitaţiilor organizate de diverse administraţii judeţene care au dorit să cumpere ambulanţe tip SMURD şi aparatură conexă serviciilor medicale de acest tip. La data respectivă, Ministerul sănătății a cumpărat centre mobile pentru recoltarea sângelui în valoare de peste un milion de euro. Afacerea a fost făcută prin intermediul subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, unul dintre apropiaţii patronului SC Deltamed, Dan Gorgan.