România implicată în două scandaluri internaţionale. Înalţi demnitari români mituiţi de concernul Airbus. Autorităţile române implicate în afaceri de înşelăciune prin exporturi de produse bio în Germania, scrie secţia română de la Radio France Internationale.
Două ziare germane, „Süddeutsche Zeitung” din München şi „Die Tageszeitung” (taz – echivalentul german al cotidianului francez „Liberation”) din Berlin, au dezvăluit astăzi detalii legate de două scandaluri de corupţie în care sunt implicate autorităţile din România.
AFACEREA AIRBUS ARE LEGĂTURĂ CU EADS
Fără a da vreun nume, „Süddeutsche Zeitung” vorbeşte despre mituirea unor înalţi demnitari români, implicaţi în achiziţionarea de tehnică de securizare a frontierei produsă de concernul Airbus.Procuratura din München a percheziţionat birouri ale firmei concernului Airbus din Germania, deoarece există suspiciuni că au fost mituiţi demnitari din România şi Arabia Saudită pentru a cîştiga licitaţia privind realizarea unui proiect din domeniul apărării.Airbus nu este doar o companie multinaţională constructoare de avioane, ci mai este şi un important producător de tehnică de apărare defensivă. Aparatura ce a fost comandată de către România şi Arabia Saudită, scrie ziarul, se ridică la un volum circa 3 miliarde de euro. Tehnica respectivă se foloseşte exlusiv pentru apărarea graniţei. Investigaţiile procuraturii vizează Airbus Defence and Space GmbH cu sucursale în localităţile Ottobrunn şi Unterschleißheim din apropierea oraşului München, cît şi filialele din Manching de lîngă Ingolstadt, din Ulm şi Friedrichshafen. Precheziţii au fost efectuate şi în locuinţele unor suspecţi. Potrivit ziarului, autorităţile germane au aflat despre această afacere necurată de la un angajat al concernului a cărui identitate nu a fost dată publicităţii.Procuratura investighează în momentul de faţă transferuri ilegale de bani spre România. Este vorba despre cîteva milioane de euro. Sumele au fost folosite pentru mituirea unor funcţionari.În momentul de faţă, autorităţile investighează şi alte firme germane producătoare de tehnică militară şi armament, firme suspectate de a fi implicate în afaceri de corupţie. Între acestea se află Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall.
AFACEREA BIO
Un alt scandal în care sunt implicate autorităţile din România a fost dezvăluit de către ziarul berlinez „Die Tagezeitung”. Două firme din România au exportat aproximativ 5.500 de tone de cereale (grîu, porumb ş.a.) convenţionale şi seminţe uleioase (floarea soarelui, rapiţă, soia ş.a.) în Germania şi alte ţări europene, declarîndu-le drept marfă bio. Este vorba despre firmele Grains Trading şi JustOrganic. Potrivit ziarului, atît autorităţile române competente, cît şi firmele de achiziţionare ştiau că produsele agricole livrate nu corespund standardelor bio declarate. Ziarul vorbeşte despre unul din cele mai mari scandaluri de înşelăciune descoperită pe piaţa europeană a produselor bio.Din România s-au importat produse „bio” în valoare de cel puţin 411.000 de euro.În pofida unor încercări de a clarifica situaţia, ministerul agriculturii de la Bucureşti, a dat ziarului răspunsuri evazive. S-a precizat doar că ar fi fost constatate anumite nereguli şi că nu s-a putut stabili, în baza unor documente, provenienţa mărfurilor exportate. „Abaterile” ar fi atît de grave, încît cele două firme şi-au întrerupt afacerile cu mărfuri bio.Deşi autorităţile de control din România erau la curent cu afacerile dubioase ale firmei JustOrganic, din judeţul Tulcea, ele nu au intervenit. Firma respectivă este implicată într-un scandal similar descoperit în Italia, unde procuratura a deschis o anchetă. Investitorul italian Gianpaolo Romani a fost arestat la domiciliu, iar directorului, Daniel Ciubotaru, i s-a interzis temporar orice activitate comercială.Ziarul „Die Tageszeitung” ajunge la concluzia că toată această operaţiune de înşelăciune în stil mare s-a putut realiza doar cu complicitatea unor funcţionari români. Firmele germane care ştiau de matrapazlîcurile de la JustOrganic poartă şi ele o vină pentru că nu au renunţat să importe alimente despre care ştiau că nu corespund standardelor, relateară RFI.