Pentru că a avut nefericita inspirație ca, la finele anului 2005, la gala TV ”Zece pentru România”, cînd a cîștigat premiul pentru cel mai bun ministru și cel mai bun parlamentar, să declare, la microfon, că dacă ar fi fost bărbat, ”Traian Băsescu ar fi avut un adversar serios”, în condițiile în care sondajele îi dădeau aproape la paritate. Cîteva luni mai tîrziu, i-a fost scos din arhive dosarul de informatoare, iar restul se cunoaște, scrie Adriana Săftoiu în cartea sa de memorii din perioada în care a fost purtător de cuvânt al președintelui Traian Băsescu despre Mona Muscă, fost ministru al culturii, care s-a retras din viața publică după ce a fost acuzată de colaborare cu Securitatea.
În vara anului 2006, Mona Muscă a intrat în centrul unor dezbateri publice legate de colaborarea ei cu fosta Securitate, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității considerând că a făcut poliție politică.
În martie 2007, ca urmare a deciziei definitive a Curții de Apel de a respinge contestația depusă asupra verdictului Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității prin care care susține că Mona Muscă a făcut poliție politică, Muscă și-a anunțat demisia din Parlament și din Partidul Liberal Democrat.
La 8 august 2006, Lavinia Șandru, deputat al Partidului Inițiativa Națională a declarat public că dosarul Mona Muscă a ajuns pe masa de lucru a CNSAS . Din cauza colaborării ei cu fosta Securitate, Biroul Permanent Central al PNL a decis pe 14 august 2006, fără a mai aștepta verdictul CNSAS, retragerea sprijinului politic pentru Mona Muscă . Ulterior, Mona Muscă a fost exclusă din PNL .
Mona Muscă a negat faptul că ar fi făcut poliție politică și a decis publicarea dosarului său de Securitate pe internet. De asemenea, ea și-a exprimat regretul de a fi semnat un angajament cu fosta Securitate