spot_img
27 C
București
marți, aprilie 16, 2024
AcasăAnalizeDosarul cu șină și identitatea digitală

Dosarul cu șină și identitatea digitală

-

de Elena Radu, avocat

Problema de logica:

- Advertisement -

De la 01 iulie 2023 dispare dosarul cu sina (asa ne-a comunicat Burduja).

Asta inseamna ca nu iti mai cere nicio institutie publica un act care a fost eliberat de alta institutie publica pentru ca si-l cauta singura in „sistem” (in platforma nationala).

- Advertisement -

Pe de alta parte, ni se spune ca disparitia dosarului cu sina va permite cetateanului sa nu se mai duca fizic sa depuna o cerere sau sa ridice un act de la o institutie publica, va scapa de statul la cozi si va putea sa depuna cereri si sa primeasca documente/adeverinte pe „internet”, in cateva minute.

Insa, avocatilor li se spune ca pentru a avea acces la datele si informatiile din platforma nationala trebuie neaparat sa se dea o lege si sa se introduca identitatea digitala a avocatului (portofelul digital).

Cat timp va mai dura ulterior pana se va da o lege prin care si cetateanul sa fie obligat sa aiba identitate digitala pentru a putea depune cerere, ridica documente, obtine adeverinte „pe internet”?

Daca se sustine ca avocatul nu poate fara identitate digitala, credeti ca cetateanul va mai putea fara ea?

PS: pentru cei care nu stiu intelesul termenului de identitate digitala, ne spune Comisia Europeana ce inseamna (varianta de aburit): https://commission.europa.eu/…/european-digital…

Initiatorul, Comisia Europeana ne spune: „Va fi o modalitate simplă și sigură de a CONTROLA câte informații partajați când folosiți servicii care necesită schimburi de informații”.

Cine va detine oare controlul in mod real? Cetateanul sau statul?

Ar putea fi o imagine cu text care spune „1 Va fi o modalitate simplă și sigură de a controla câte informații partajați când folosiți servicii care necesită schimburi de informații”
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img