spot_img
5.3 C
București
vineri, noiembrie 15, 2024
AcasăDezvaluiriDOSARUL BANILOR ROȘII DIN DECEMBRIE, Episodul 5: Două persoane au ridicat de...

DOSARUL BANILOR ROȘII DIN DECEMBRIE, Episodul 5: Două persoane au ridicat de la BRCE 1,5 milioane de dolari

-

- Reclama -

FLUX 24 vă prezintă episodul 5 din dosarul banilor roșii din decembrie 1989. Un dosar care a fost investigat de procurorii DIICOT și ofițerii SIE în anul 2000. Un raport a ajuns atunci pe biroul președintelui Emil Constantinescu, care a cerut o anchetă. În 2001 a venit la Putere, din nou, Ion Iliescu și dosarul a fost băgat într-un sertar. La 25 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, FLUX 24 cere redeschiderea acestui dosar.

- Reclama -

de ANDREI BĂDIN

- Advertisement -

Așa cum v-am prezentat în episoadele anterioare există numeroase informații privind devalizarea patrimoniului statului în decembrie 1989 și în lunile următoare. Nume, date, tranzacții: Dan Voiculescu, Mugur Isărescu, Teodor Stolojan, șefii de la Aport Valutar Special care cunoșteau conturile secrete din străinătate. Niciodată nu s-a vrut să se facă lumină.  Două persoane au ridicat cu plasa, în 1988 și în decembrie 1989, circa un milion si jumătate de dolari de la sediul BRCE din București, din conturile ICE Dunărea. Aceasta informație este prezentată în Raportul  din anul 2000, realizat de procurori și ofițeri SIE.

CU PLASA LA GHIȘEUL BCRE

- Advertisement -

„Din verificările efectuate cu privire la ridicări de numerar în valută de la ghișeele BRCE, a rezultat că în perioada 1988-1989 au fost eliberate în favoarea ICE Dunarea și la ordinul său (adrese formale întocmite de aceasta în virtutea unor aprobari ale CSP) sume totalizând, conform documentelor identificate, 950.000 USD”, spuneau procurorii DIICOT și ofițerii SIE în anul 2000. „De asemenea, există date conform cărora la sfârșitul lui decembrie 1989 a fost eliberată în același mod suma de 600.000 USD”, se mai arată în Raport. Deci un total de 1.550.000 USD. Raportul precizează că „banii au fost preluați” de către Galani Valentin (BI seria 370027, eliberat la 18 aprilie 1978) și Cosma Vasile (BI seria 000220, eliberat la 24 noiembrie 1982). Concluzia raportului: „În urma verificărilor efectuate în registrele de casă ale ICE Dunărea, a rezultat faptul că nici una din sumele menționate nu a fost înregistrată în evidențele financiar-contabile ale intreprinderii. În mod implicit, nu a fost posibilă nici identificarea destinației finale a acestora”. Mai pe românește, banii au fost ridicați în numele ICE Dunărea și folosiți pe persoană fizică.

CINE A LUAT BANII?

În mod evident cele două persoane care au ridicat banii nu există în realitate sub respectivele nume. Dar lucrurile ar putea să se lămurească foarte simplu. Persoana care era însărcinată cu legătura directă cu BRCE din partea UM 0107/Aport Valutar Special era un anume Emil Gârleanu, ginerele unuia din frații lui Ceaușescu, care după 1990 a lucrat într-unul din serviciile secrete românești.

MĂRTURIA ȘOC A LUI RĂZVAN TEMEȘAN

temesan

Fostul șef al Bancorex (urmașul BRCE), Răzvan Temeșan, a mărturisit că ar fi fost racolat de SIE în 1993 ca să găsească în țară și în străinătate banii roșii din decembrie 1989. „Activitatea mea s-a desfășurat în a descoperi banii ăştia, la banca română de comerţ exterior, în conturi ascunse şi la alte bănci din România. Zeci de milioane de dolari am adus.”, mărturisea Temeșan. Iar mecanismul care a urmat a fost simplu. Persoane importante au putut lua credite cu dobânzi mici de la BANCOREX, bani pe care nu i-au rambursat niciodată.

SECURIȘTII ARANJAU CREDITELE DE LA BANCOREX PENTRU OAMENII LOR

Practic din mărturia lui Răzvan Temeșan înțelegem că au fost două etape ale jafului: unul în decembrie 1989 și altul după 1992. Practic banii care au fost recuperați au ajuns tot la băieții destepți, cei din eșaloanele doi și trei care nu s-au putut înfrupta la Revoluție. Aceasta este și explicația că NIMENI, NICIODATĂ, nu a dorit să recupereze împrumuturile date prin BANCOREX.  De remarcat că printre cei care au luat credite s-au numărat foarte mulți ofițeri ai SIE. „Sigur ca au existat multi ofiteri de securitate. Practic, ei aranjau creditele pentru oamenii lor, spunea în Evenimentul Zilei acum mai mulți ani Bogdan Baltazar, fost purtător de cuvânt al Guvernului,  fost bancher și fost ofițer DIE.

CINE MAI ERA LA BANCOREX?

Printre oamenii importanti de la BRCE-BANCOREX din epocă se află unul din bancherii cunoscuți astăzi pe numele Dan Pascariu. Acesta a început să lucreze la BRCE în anii 70, iar  imediat după decembrie 1989 a fost numit vicepreședinte, iar mai apoi președinte al Consiliului de Administrație al BRCE. Pascariu este deci unul din oamenii care știu ce s-a întâmplat acolo la finalul lui 1989 și în 1990. O altă persoană care știe de asemenea detalii este Daniel Dăianu, care a fost  economist- șef al Băncii Naționale a României (BNR) în intervalul 1992-1997.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img