spot_img
32 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăAnalizeDosar pentru fostul ministru al Energiei din Bulgaria, subsidiara din România a...

Dosar pentru fostul ministru al Energiei din Bulgaria, subsidiara din România a Gazprom și rublele rusești

-

Fostul ministru al Energiei din Bulgaria, Alexander Nikolov, este urmărit penal de Procuratura de la Sofia, fiind acuzat de management defectuos exercitat intenționat și cu rea-credință în formă gravă, care ar fi dus la prejudicierea companiei de stat Bulgargaz, cel mai mare furnizor de gaze naturale de la sud de Dunăre, cu circa 45 milioane euro. În aprilie anul trecut, Guvernul Bulgariei a refuzat să respecte decretul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care le-a impus tuturor țărilor europene ″neprietenoase″ cu Rusia să plătească în ruble importurile de gaze de la gigantul de stat producător Gazprom. În consecință, rușii au stopat atunci livrările directe de gaze către Bulgaria, transmite Profit.ro.

- Reclama -

Acum, Nikolov este acuzat de procurori că, la indicațiile sale, după închiderea ″robinetului″ rusesc direct, Bulgargaz ar fi continuat să cumpere gaze rusești, însă prin intermediari, la prețuri cu circa 30% mai mari decât cele practicate anterior de Gazprom, ceea ce ar fi creat companiei de stat din Bulgaria o pagubă cumulată de 88 milioane leva (circa 45 milioane euro) în lunile aprilie și mai 2022. Alături de Nikolov, sunt urmăriți penal în același dosar adjunctul său de când era ministru, precum și ex-directorul general al Bulgargaz. Celor trei li se mai impută că, prin refuzul de a plăti în ruble pentru gaze rusești, ar fi cauzat întreruperea livrărilor de către Gazprom și ar fi periclitat astfel funcționarea serviciului public de alimentare cu gaze în Bulgaria.

- Advertisement -

Potrivit presei de la Sofia, intermediarii de la care a cumpărat Bulgargaz gaze rusești au fost filialele bulgare ale companiilor elvețiene MET și Axpo, firma energetică grecească Mytilineos, precum și subsidiara din România a Gazprom, WIEE, aflată acum sub controlul Guvernului de la Berlin. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img