Home Basarabia Doi oligarhi din coaliția de guvernare de la Chișinău retransmit posturile tv...

Doi oligarhi din coaliția de guvernare de la Chișinău retransmit posturile tv de propagandă rusești

0

Mai mulți deputați din coaliția de guvernare de la Chișinău au confirmat că pregătesc un proiect de lege prin care să fie interzisă retransmiterea în Republica Moldova a unor emisiuni ale televiziunilor rusești. Asemenea inițiative au apărut în mai multe foste republici sovietice, mai ales în legătură cu criza ucraineană, transmite Radio Europa Liberă.Chiar dacă au cerut limitarea retransmiterii programelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, experţii au avut rezerve că un astfel de proiect ar putea fi promovat întrucât doi politicieni: democratul Vladimir Plahotniuc (foto) şi liberal-democratul Chiril Lucinschi controlează posturile care retransmit principalele canale ruseşti.
UN MATERIAL RADIO EUROPA LIBERĂ DE Valentina Basiul
Un proiect de amendare a Codului Audiovizualului, propus de liberali, a fost dezbătut astăzi la comisia parlamentară pentru securitate naţională. Documentul prevede, între altele, ca emisiunile informative şi de analiză politică ale posturilor TV ruseşti să fie înlocuite cu produs autohton. Democraţii şi liberal-democraţii pregătesc însă o iniţiativă legislativă proprie la acelaşi subiect, care ar urma să fie adoptată înaintea noii versiuni a Codului Audiovizualului.

Ideea suspendării retransmiterii televiziunilor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova a reapărut în dezbatere publică anul trecut, după ce autorităţile ucrainene au interzis difuzarea canalelor ruseşti pe teritoriul lor. În 2014, CCA a monitorizat şi sancționat instituţiile media care retransmit posturile TV de la Moscova, pe motiv că difuzează materiale manipulatoare şi tendenţioase în cazul crizei ruso-ucrainene. Ulterior, experţii media au spus că efectele propagandei ruseşti se fac repede resimţite: mai mult de jumătate din cetăţenii moldoveni considerând că acţiunile Rusiei în estul Ucrainei sunt justificate.

Chiar dacă au cerut limitarea retransmiterii programelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova, experţii au avut rezerve că un astfel de proiect ar putea fi promovat întrucât doi politicieni: democratul Vladimir Plahotniuc şi liberal-democratul Chiril Lucinschi controlează posturile care retransmit principalele canale ruseşti.

Democratul Sergiu Sîrbu a refuzat să ofere detalii despre proiectul coaliției de guvernare: „Pot doar să confirm că despre eventualitatea înaintării unui astfel de proiect şi nu numai la acest, dar la mai multe subiecte legate de audiovizual, dar asta e tot ce vă pot spune”.

Nici liberal-democratul Chiril Lucinschi nu a fost mai explicit. „A fost ideea aşa pur şi simplu expusă de colegii noştri din PD. Până la urmă noi încă nu am ajuns la o variantă finală sau, în genere, la o oarecare variantă”.

Corina Fusu nu-şi pune speranţe că proiectul liberalilor va fi promovat. Ea aminteşte de faptul că încă în 2010 a expirat un termen-limită la care televiziunile autohtone trebuiau să difuzeze în proporţie de 80% ştiri şi emisiuni de analiză producţie proprie, dar legea a fost încălcată cu bună ştiinţă, zice ea.

„Spaţiul nostru informaţional, în proporţie de cred că 70% este controlat de Federaţia Rusă. Aşa încât astăzi să ajungem la situaţia potrivit căreia cetăţenii Republicii Moldova preferă să se informeze de la posturile TV ruseşti”.

Comunistul Corneliu Mihalache este însă împotriva interzicerii difuzării unor emisiuni sau a canalelor ruseşti: „Atunci când se vorbeşte despre interdicţia anumitor programe anume din Federaţia Rusă, aici este un aspect politic sau chiar geopolitic. La noi în societate şi aşa suntem şi divizaţi, şi tensiunile sunt mari. Interdicţiile cel mai mult sporesc gradul de tensionare a situaţiei”.

Jurnalistul Anatolie Golea, fost director al posturilor de televiziune TV 7 şi Pervîi Kanal în Moldova, pune la îndoială că ideea interzicerii canalelor ruseşti va întruni majoritate simplă de voturi. Socialiştii şi comuniştii nu vor vota o astfel de iniţiativă, afirmă el. „Cel mai important e că nu cred nici în faptul că va vota PD, pentru că PD are nişte jocuri ascunse cu partenerii din Federaţia Rusă. Eu nu prea văd cum PD va vota o asemenea lege care va trezi nemulţumirea Federaţiei Ruse”.

Anatolie Golea este de părere că în eventualitatea în care ar fi votată una din cele două iniţiative, instituţiile media care retransmit canalele ruseşti nu ar avea cu ce înlocui conţinutul interzis. În opinia sa, posturile care au „parazitat”, adică retransmiteau canalele ruseşti, adunând profit din publicitate, nu au dezvoltat programe proprii, în ultimii ani însă piaţa de publicitate a scăzut drastic, iar televiziunile se confruntă acum cu noi provocări legate de trecerea la transmisiunea digitală.

Ad

Exit mobile version