spot_img
22.6 C
București
luni, august 15, 2022
AcasăAnalizeDodon și Maia Sandu vor anularea privatizării Air Moldova pentru Blue Air

Dodon și Maia Sandu vor anularea privatizării Air Moldova pentru Blue Air

-

Președintele Igor Dodon și prim-ministra Maia Sandu au anunțat noi pași pentru restabilirea controlului statului la două companii tranzacționate de fosta guvernare: Aeroportul Internațional Chișinău și compania Air Moldova. În cazul aeroportului, noua putere vrea anularea contractului de concesionare pe jumătate de secol cu firma Avia Invest, iar în cazul Air Moldova, președintele Dodon a declarat în premieră că trebuie anulată privatizarea companiei aeriene care a avut loc în octombrie trecut, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

„Statul va întreprinde toate acţiunile legale pentru a reîntoarce Air Moldova în proprietatea statului. Sunt premise şi deja şi argumente documentate, care ne permit să anulăm contractul de privatizare a Air Moldova. În timpul apropiat, statul va iniţia o cauză în acest sens.”, a spus Dodon.

Anunţul nu e unul neaşteptat. Comisia condusă de Igor Munteanu, care de câteva luni anchetează pe lângă alte tranzacţii ale vechii guvernări şi înstrăinarea din 2018 a companiei achiziţionate de firma aeriană românească „Blue Air” și doi oameni de afaceri moldoveni, a spus acum câteva săptămâni că noii proprietari nici nu au început să achite datoriile de peste un miliard de lei pentru care guvernul democrat al lui Pavel Filip a căutat investitori pentru companie.

Dar o dificultate căreia s-ar putea să fie nevoite să-i facă faţă autorităţile în acest proces e că o astfel de condiţie nici nu figurează în contractul încheiat de guvern cu investitorii, ea fiind doar invocată verbal de autorităţi, de exemplu de însuşi premierul de atunci Pavel Filip. Chemat ieri în comisia lui Munteanu pentru a fi audiat, Filip, care între timp a preluat şefia Partidului Democrat după retragerea lui Vlad Plahotniuc, nu s-a prezentat, la fel nici reprezentanţii Civil Aviation Group sau Blue Air, cărora le-am solicitat şi noi o reacţie şi vom reveni cu ea imediat ce o vom avea.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...