Dodon la DW: Moldovenii nu mai cred în integrarea europeană, Moldova ar trebui să reia parteneriatul strategic cu Federația Rusă

0
69

Moldovenii nu mai cred în integrarea europeană, a declarat Igor Dodon, președintele Republicii Moldova, într-un interviu TV realizat de Jana Nemțova pentru DW.

Igor Dodon în dialog cu Jana Nemțova (DW/E. Nikolaeva)

Jana Nemțova: Care sunt rezultatele vizitei dumneavoastră la Bruxelles, domnule președinte?

Igor Dodon: Consider că vizita a fost, în mare, un succes. Sunt mulțumit că am fost la Bruxelles. (…) Le-am spus partenerilor noștri din Uniunea Europeană că cetățenii Republicii Moldova nu mai cred în integrarea europeană. În 2009, 65 la sută dintre cetățeni credeau în integrarea europeană. Timp de șapte ani, UE a investit foarte mult în Moldova. Aceste măsuri au cuprins mijloace financiare, dar și libertatea vizelor și Acordul de Asociere. Dar numărul susținătorilor unei integrări europene s-a înjumătățit în această perioadă. Mesajul meu pentru partenerii din UE este următorul: Dragi prieteni, timp de ani întregi ați vrut să-i ajutați pe cetățenii noștri, dar ați ajutat un guvern corupt. Guvernul de la Chișinău a furat banii, reformele nu au fost implementate, standardul de viață a scăzut. Acești politicieni au folosit valorile europene și steagul european ca pretext, au șantajat Bruxelles-ul și Occidentul. Au spus că vin rușii, dacă nu ne ajută UE. Vin tancurile rusești, Putin, socialiștii sau Dodon. Banii au fost dați în scopuri geopolitice. Poporul a văzut acest lucru, motiv pentru care încrederea în UE și în integrarea europeană a scăzut.

Prima vizită oficială în străinătate a dumneavoastră în funcția de președinte al Republicii Moldova a fost la Moscova. Bruxelles-ul a fost doar a doua destinație. Spune această ordine ceva despre prioritățile dumneavoastră în politica externă?

Nu am ținut niciodată secret acest lucru și l-am spus și acum la Bruxelles: Consider că Moldova ar trebui să reia parteneriatul strategic cu Federația Rusă.

Puteți fi calificat ca un președinte pro-rus al Republicii Moldova?

Moldova poate să supraviețuiască doar dacă avem guverne și politicieni care nu sunt nici pro-europeni, nici pro-ruși, ci pro-moldoveni. Este în interesul nostru să avem relații bune și cu UE, și cu Rusia. Sigur că nu-i ușor. Cunoaștem finețurile politice. Am propus în cadrul vizitei la Bruxelles să purtăm negocieri trilaterale (nota redacției: Moldova, Rusia, UE). Înțelegeți ce se întâmplă: Aici e Rusia, acolo UE. Moldova are un acord de liber schimb cu o parte – dar și cu cealaltă. Rusia și UE au niște sancțiuni, dar noi, ca țară mică, suntem cei care suferă. Suntem trași odată într-o parte, odată în cealaltă.

Cu scurt timp în urmă, ați discutat despre problema Transnistriei cu ministrul de externe al Austriei, Sebastian Kurz (Austria deține președinția OSCE, n. red.). Vreți ca Transnistria să fie o parte a Republicii Moldova cu un statut special.

Consider că în următorii 1,5 – 2,5 ani vom avea posibilitatea soluționării conflictului transnistrean. Știți, cred că toți – atât în vest cât și în est – au nevoie de o poveste de succes. Și Rusia, și Statele Unite au nevoie de așa ceva pentru a dovedi că pot ajunge, totuși, la un acord cu privire la un subiect. Probabil că va fi mai greu să ajungă la un acord în legătură cu Ucraina. Dar în ceea ce privește Moldova și Transnistria, este posibil să se ajungă la un acord, după părerea mea.

Interviul TV a fost realizat pe 7 februarie la Bruxelles, în limba rusă, și va fi difuzat pe 14 februarie în cadrul emisiunii Nemtsova.Interview„. Puteți să vizionați interviul integral în original începând din 14 februarie pe site-ul DW în limba rusă: www.dw.com/russian.