Home Actualitate Documentul care poate da foc Balcanilor și agita Transilvania

Documentul care poate da foc Balcanilor și agita Transilvania

0

Un nou scandal ameninţă să dea foc Balcanilor şi să reîntoarcă, în bloc, toate fantomele războiului, anulând total înţelegerile şi acordurile de acum, promiţând o nouă încercare, desigur acoperită în sânge, de refacere a frontierelor statale.(…) A fost publicat pe situl publicaţiei slovene Necenazurirano si care afirmă că ar fi fost trimis la Bruxelles de Janez Jansa, domna Prim Ministru din Slovenia, scrie Cristian Unteanu în Adevărul.

Prima măsură de pe listă vorbeşte despre constituirea unei entităţi teritoriale noi, rezultând din unirea Albaniei cu Kosovo: „Marea Albanie”. În compensaţie şi pentru realizarea unui oarecare echilibru, o mare parte a teritoriului Republicii Sârbska ar reveni Serbiei, altă formulă de realizarea a proiectului „Marii Serbii”. În fine, problema croată ar putea fi rezolvată  dacă teritoriile cu populaţie majoritar croată din Bosnia Herţegovina s-ar putea uni cu Croaţia (altă formulă în sensul mai vechiului proiect de „Croaţia Mare”). Alternativa fiind să se ofere un „statut special” croaţilor din Bosnia Herţegovina, folosind „Modelul Tirol”care entuziasmează în mod regulat şi pe liderii din UDMR-ul din România.

CE MAI SPUNE CRISTIAN UNTEANU:

F.F. interesantă şi adăugată la perspectiva unor mari explozii imediate este şi propunerea organizării unui referendum prin care populaţia să aibă dreptul democratic de a alege între perspectiva europeană, a aderării la UE sau cea a Turciei. Numai şi numai această chestiune pusă acum arată cât de puternică în mod real este influenţa ideilor neo-otomane promovate de şcoale şi acţiunea de influenţă externă mobilizate de Erdogan şi de puterea de influenţă exercitată în zonă: „Dacă în decursul următorului deceniu haosul va continua precum şi creşterea continuă a influenţei puternice exercitată de Turcia şi Islamul radical, atunci situaţia se va deteriora în mod drastic”.    

Exact acest tip de scenarii pot evolua în sud-vestul şi estul Ucrainei, alimentând alte visuri de recuperare teritorială (cu Carpatathia între graniţele unei „Ungariei Mari” sau prin reintegrarea regiunii Malorusia în Federaţia Rusă). Şi s-ar sparge în ţăndări visul de pace consemnat de Acordurile de la Dayton, construcţia care ambiţiona să arate că se poate miza pe modelul de „pax Americana” în Balcani. Ca în Afganistan sau Irak, unui asemenea plan eşuat îi urmează fie Erdogan, fie mujahedinii. Acesta este cel mai grav avertisment din „documentul care nu există”: nu mi se pare nici nejustificat şi nici totalmente imposibil.  

Ad

Exit mobile version