spot_img
25 C
București
sâmbătă, iunie 22, 2024
AcasăAnalizeDOCUMENTE SECRETE ALE PENTAGONULUI: Rusia a pierdut între 16.000 şi 17.500 de...

DOCUMENTE SECRETE ALE PENTAGONULUI: Rusia a pierdut între 16.000 şi 17.500 de soldaţi în timp ce Ucraina ar fi pierdut 71.500

-

Pentagonul încearcă să identifice sursa scurgerilor pe reţele de social media a unor documente clasificate care detaliază planurile SUA şi ale aliaţilor din NATO privind consolidarea ofensivei ucrainene în faţa invaziei ruse, relatează vineri AFP şi EFE.

Pentagonul „analizează” publicarea acestor documente pe platformele de social media Twitter şi Telegram, a dezvăluit joi The New York Times.

- Advertisement -

Unul dintre documentele publicate include un tabel cu o listă detaliind unităţile de trupe ucrainene, precum şi echipamentul şi instruirea acestora, cu calendare din ianuarie până în aprilie.

Documentele, postate pe Twitter şi Telegram, par autentice, potrivit experţilor citaţi de NYT, dar se presupune că unele dintre ele au fost modificate pentru a prezenta situaţia Rusiei într-o lumină mai favorabilă, în special prin minimizarea dimensiunii pierderilor suferite.

Astfel, unul dintre acestea relevă că Rusia a pierdut între 16.000 şi 17.500 de soldaţi, în timp ce Ucraina ar fi pierdut 71.500 de soldaţi, notează publicaţia ucraineană Glavred, citând ziarul american.

„Suntem la curent cu informaţiile din presă privind postările din social media, iar ministerul examinează problema”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului Apărării american, Sabrina Singh.

Responsabili ai guvernului american au declarat presei că se lucrează pentru a elimina conţinutul respectiv de pe platforme, dar că nu s-a reuşit încă.

Aceste documente, care datează de la începutul lunii martie – conform cotidianului american – menţionează, de exemplu, ritmul în care forţele ucrainene utilizează muniţiile cruciale pentru lansatorul mobil de rachete Himars, sau calendarul livrărilor de arme ori pregătirea oferită de Occident soldaţilor ucraineni.

Documentele scurse, potrivit NYT, conţin tabele cu viitoarele livrări de arme, date privind numărul de trupe şi batalioane, precum şi planuri militare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img