spot_img
31.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
Acasă#BarrosoGoldmanSachsDocumente explozive despre fostul șef al Comisiei Europene, José Manuel Barroso și...

Documente explozive despre fostul șef al Comisiei Europene, José Manuel Barroso și Goldman Sachs

-

José Manuel Barroso, aflat în centrul unei polemici în legătură cu angajarea sa la Goldman Sachs, a avut contacte strânse cu banca americană în timpul mandatelor sale de președinte al Comisiei Europene (2004-2014), conform unor documente dezvăluite sâmbătă de ziarul portughez Publico, citat de AFP.

- Reclama -

Șefii Goldman Sachs „făceau să ajungă la cabinetul lui Barroso, în mod confidențial, propuneri privind schimbări la politicile Uniunii Europene”, scrie cotidianul, care publică extrase din scrisori și email-uri obținute de la Comisia Europeană.

- Advertisement -

O scrisoare de la 30 septembrie 2013 semnată de directorul Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, dezvăluie astfel o vizită discretă a lui Barroso la sediul băncii de la New York care, conform cotidianului, nu figura pe agenda sa oficială și nu se află nici în arhivele Comisiei Europene.

„Am apreciat mult discuția noastră productivă privind perspectivele economice mondiale”, scria Blankfein, care l-a numit pe Barroso, în luna iulie a acestui an, președinte non-executiv al Goldman Sachs International.

- Advertisement -

Solicitat de Publico să comenteze informațiile, Barroso „a dezmințit categoric” că a avut „o relație specială cu vreo entitate financiară” în timpul exercitării celor două mandate ale sale de la Bruxelles.

„Bineînțeles, am menținut contacte instituționale — transparente și corespunzător înregistrate în arhivele Comisiei — cu numeroase entități politice, patronale, sindicale și financiare”, a spus el.

Printre acestea s-au aflat „principalele bănci care activează pe piața europeană”, în contextul „crizei financiare”, a adăugat el.

Cotidianul citează, printre altele, o scrisoare a unui lobbyist al Goldman Sachs care făcea propuneri privind legislația piețelor financiare și un răspuns al unui membru al cabinetului lui Barroso care a promis că le va citi „cu mare interes”.

În eventualele sale vizite la Bruxelles, Barroso va fi de acum primit el însuși ca un lobbyist obișnuit, și „nu ca un fost președinte”, a avertizat deja succesorul său, Jean-Claude Juncker.

Angajarea lui Barrroso la Goldman Sachs a stârnit un val de indignare în Europa și în special în Franța, unde președintele Francois Hollande a spus că este un gest ‘inacceptabil moral’.

Barroso și-a apărat vineri cu vehemență dreptul de a lucra pentru banca americană Goldman Sachs, după ce executivul comunitar a deschis o anchetă care să verifice dacă această angajare respectă cerințele de integritate impuse foștilor membri ai executivului comunitar.

„De ce n-aș avea dreptul să lucrez acolo unde aleg, atât timp cât este vorba despre o entitate legală, evident, nu de un cartel al drogurilor?”, a declarat Barroso în fața reporterilor, vizibil agitat, în prima sa reacție publică pe acest subiect, cu ocazia unui eveniment desfășurat la Cascais, lângă Lisabona, potrivit Reuters.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img