Home mediu Doar patru decizii de confiscare extinsă a averii în trei ani

Doar patru decizii de confiscare extinsă a averii în trei ani

0

Legea prin care este confiscată averea care nu poate fi justificată legal este în vigoare de aproape trei ani, dar până la finele lui 2014 doar patru cazuri au fost soluţionate definitiv. Un caz recent este al unui medic din Timişoara, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită. Magistraţii i-au confiscat cabinetul medical, apartamentul şi maşina cumpărate fiicei, considerând că valoarea acestora este mult peste posibilităţile oferite de salariul doctorului, transmite Digi 24.

În urmă cu exact un an, medicul Sebastian Telbiş era ridicat de procurori. Anchetatorii strânseseră luni la rând probe care aratau că, pentru diverse sume de bani sau alte atenţii – ciocolată, băuturi fine sau chiar un pachet de cafea – medicul aprobase ilegal aproape 300 de dosare de pensionare pe motive medicale.

Aproape un an mai târziu, judecătorii din Timişoara l-au trimis trei ani după gratii şi au confiscat sumele şi bunurile găsite la percheziţii – mii de euro şi zeci de mii de lei, dar şi mai multe sticle cu alcool.

Însă magistraţii au analizat şi averea acumulată în ultimii trei ani de familia medicului. Au constatat că din venituri nu îşi putea permite unele investiţii.

În februarie 2013, medicul cumpăra cu 50.000 de euro un apartament pe care l-a transformat în cabinet medical. Atât imobilul, cât şi echipamentul sunt acum în patrimoniul statului.

Nu doar apartamentul transformat în cabinet a ajuns la stat. Au fost confiscate şi bunurile cumpărate de medic pentru fiica sa.

Judecătorii au considerat că apartamentul pentru fiica medicului a fost cumpărat în februarie 2014 tot cu bani de mită, adică alţi 50.000 de euro. Casa a fost de asemenea confiscată.

Legea nu se aplică retroactiv, aşa că vizează doar bunurile cumpărate după 2012, atunci când prevederile au intrat în vigoare. Prin urmare medicul nu a rămas fără toată averea. Instanţa a ridicat sechestrul pus pe alte patru apartamente şi mai multe terenuri cumpărate de-a lungul timpului.

Cele mai cunoscute cazuri de aplicare a confiscării extinse s-au înregistrat anul trecut la Curtea de Apel Bucureşti. Primul dintre ele a fost în dosarul privatizării ICA. Magistraţii au confiscat şi bunurile obţinute de pe urma exploatării terenurilor Institutului de Cercetări Alimentare preluate ilegal de la stat.

Măsuri similare au fost luate de instanţă şi în dosarul lui Marian Iancu. Omul de afaceri, condamnat la 12 ani de închisoare, a pierdut şi bunuri trecute, în timpul procesului, pe numele unor membri ai familiei.

Ad

Exit mobile version