spot_img
-0.7 C
București
marți, decembrie 5, 2023
AcasăAnalizeDNA a îngropat dosarul Liceului Catolic din Târgu Mureș

DNA a îngropat dosarul Liceului Catolic din Târgu Mureș

-

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a încetat urmărirea penală a lui Zsolt Tamási, fostul director al Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, care a fost desfiinţat, şi împotriva lui Ştefan Someşan, fostul inspector şef al judeţului Mureş, a anunţat fostul şef al instituţiei, vineri, la Târgu Mureş.

- Reclama -

În cadrul conferinţei de presă susţinute vineri, fostul director al şcolii maghiare căreia i s-a desfiinţat calitatea de instituţie de sine stătătoare a punctat că urmărirea sa penală a început acum exact 2520 de zile, organul de cercetare considerându-l suspect timp de aproape şapte ani.

Potrivit lui Zsolt Tamási, stigmatizarea sa a afectat nu numai persoana sa, ci şi şcoala catolică, elevii, profesorii şi comunitatea de părinţi din cadrul şcolii, întrucât în procesele împotriva şcolii s-a afirmat adesea ca argument că instituţia de învăţământ a fost înfiinţată în urma unui “caz de corupţie”, prin urmare “înfiinţarea acestuia a fost ilegală”.

Fostul şef al instituţiei – care în prezent coordonează clasele relocate de la şcoala catolică desfiinţată, în calitate de director adjunct al Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” din Târgu Mureş – a calificat ca fiind nedrept faptul că DNA a menţinut atât de mult timp această situaţie neclară din punct de vedere juridic, situaţie menită să facă imposibilă funcţionarea şcolii catolice. În schimb, încetarea urmăririi penale a confirmat faptul că “merită să continuăm eforturile pentru ca la Târgu Mureş să funcţioneze o şcoală catolică”, a spus Tamási.

Avocatul său, Csongor H. Gogolák, a amintit că în 2016 DNA a început urmărirea penală cu suspiciunea de abuz în serviciu, iar în 2017 i-a şi trimis în judecată pe Zsolt Tamási şi pe Ştefan Someşan, pentru presupuse ilegalităţi comise în legătură cu redeschiderea liceului catolic care a fost desfiinţat în perioada comunismului.

Cu toate acestea, în 2018, Tribunalul Mureş a anulat rechizitoriul şi l-a trimis înapoi la parchet, pentru completări, această hotărâre devenind în acelaşi an definitivă printr-o decizie a Curţii de Apel Târgu Mureş.

Potrivit avocatului, în cei cinci ani care au trecut de atunci au aşteptat ca DNA să întocmească un rechizitoriu “solid din punct de vedere legal” şi susţinut de probe, scop în care procurorul “a susţinut mai multe audieri”, în final DNA informând joi părţile asupra încheierii procedurilor. Parchetul a motivat acest lucru prin faptul că părţile vătămate, adică Inspectoratul Şcolar Mureş, Colegiul Naţional Unirea, Liceul Teoretic “Bolyai Farkas” şi Consiliul Local Târgu Mureş nu au suferit niciun prejudiciu în urma presupusei săvârşiri a presupuselor infracţiuni, iar în lipsa unui prejudiciu cuantificabil nu sunt întrunite condiţiile legale pentru săvârşirea infracţiunii, a explicat avocatul.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img