Avocatul Poporului a finalizat ancheta în cazul Ditrău, județul Harghita, unde localnicii au protestat față de angajarea a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie din sat, și a constatat existența unui conflict mai vechi între patronii brutăriei și foști angajați, punând în discuție inclusiv reglementarea mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură, transmite Radio Europa Liberă.
Avocatul Poporului susține că în Ditrău există un conflict mai vechi, de natură economică, între societatea care administrează brutăria, AGM Eco Corporate SRL, și câțiva foști angajați.
„Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict și a condus la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni„, a transmis, vineri, instituția într-un comunicat de presă.
Potrivit Avocatului Poporului, în acutizarea conflictului au avut un rol important lipsa de informație și „temerile nefondate” ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați la brutărie. Între timp, situația s-ar fi calmat.
„În timpul anchetei efectuate de reprezentanții Avocatului Poporului, în cadrul discuțiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situația se calmase, comunitatea regreta că s-a ajuns într-o situație nedorită, cei doi muncitori se simțeau în siguranță și continuau să vină la lucru„, se precizează în comunicatul instituției.
Preotul capelan din comunitate a avut o „conduită neadecvată”, care a contribuit la „aprofundarea” conflictului, este o altă concluzie a Avocatului Poporului, în timp ce primarul localității „a gestionat corespunzător situația”.
„Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media”, mai spune Avocatul Poporului.
Primarul din Ditrău discută acum cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru a lansa o campanie de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate.
„Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual„, mai precizează instituția.
Acesta este contextul în care Avocatul Poporului aduce în discuție lipsa de reglementare a Internetului, pe fondul unui discurs instigator la ură.
Avocatul Poporului lucrează în prezent la un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda inclusiv „chestiunea lipsei de reglementare a mediului online” cu privire la astfel de manifestări.