de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics
Demiterea din funcție a ministrului Finanțelor operată azi de premierul Cîțu va avea un efect nuclear atît în coaliția de guvernare, cît, mai ales, în bătălia din interiorul PNL, că despre efectele asupra economiei nu are sens să mai discutăm. Politicienilor nu le pasă de ele. Dacă premierul a recurs la asemenea manevră, e clar că anunțul său recent privind tranșarea alegerilor din PNL a fost hazardat, iar pentru victorie Cîțu are nevoie de pîrghii tot mai puternice.
Ne amintim cu toții scandalul declanșat după demiterea lui Vlad Voiculescu de la ministerul Sănătății, cînd s-a ridicat violent problema acordului partidelor pentru demiterea oricărui ministru și discuții serioase la nivel de coaliție. Ne amintim cum Dacian Cioloș și Dan Barna au denunțat vehement faptul că premierul nu îi consultase, ba chiar îl desemnase pe Barna ca interimar fără să-i ceară acordul. USRPLUS anunța atunci că actuala coaliție de guvernare nu mai are sprijinul său politic, amintind că ea funcționase pînă atunci doar pe baza consultărilor reciproce.
Ulterior, tensiunile s-au domolit după ce s-au formulat promisiuni că situația nu se va repeta în afara înțelegerilor politice din coaliție.
Iată că acum, ea se repetă, dar într-o formă mult mai gravă, pentru că, spre deosebire de cazul Voiculescu, unde scandalurile s-au ținut lanț, despre ministrul Nazare nu a apărut nicio informație în spațiul public că ar fi făcut ceva rău.
Nici premierul nu ne-a spus azi mare lucru, ba chiar putem spune că a bătut cîmpii cu grație, în stilul deja caracteristic. Mai precis, el a informat în conferință de presă că demiterea s-a făcut în baza evaluării la 6 luni a activității miniștrilor, în care cel mai prost a ieșit ministerul Sănătății, dar a infirmat revocarea Ioanei Mihăilă. ”Cele mai întîrziate proiecte sunt la ministerul Sănătății” a spus el. Tot proiecte întîrziate a remarcat el și la ministerul Finanțelor, dar Nazare pleacă, iar Mihăilă nu!
Și ne-a mai spus că la Finanțe sunt întîrziate ”proiecte importante pentru viitor”.
O veste bună, Doamne ferește să fi fost proiecte pentru trecut!
E cu atît mai ciudată absența acuzațiilor concrete la adresa lui Nazare cu cît premierul a anunțat că ia în calcul trimiterea Corpului de Control la minister, unde ar fi indicii privind lucruri neprincipiale. Nu e încă decis, ne-a spus, ceea ce ar putea fi interpretat și ca o amenințare de tip mafiot la adresa lui Nazare, ca să își țină gura după debarcare.
După două fraze expediate precipitat, Cîțu a trecut la alte chestiuni guvernamentale precum stîrpirea urșilor, tema revocării revenind abia la întrebările presei.
Chestionat despre absența discuțiilor în coaliție, mai ales în PNL, despre demiterea lui Nazare, premierul a vorbit despre ”informarea” liderilor coaliției, nu și despre discuții, care înseamnă cu totul altceva.
”Miza revocării e guvernarea bună” nu e un argument foarte specific, am spune.
Florin Cîțu a încălcat azi cam toate regulile imaginabile.
A demis cel mai important ministrul cel de Finanțe fără să prezinte motivații clare, ferme. O demitere care vine într-un moment cînd guvernul se chinuie cu PNRR-ul problematic livrat C.E și cînd pe tapet se află rectificarea bugetară.
A trecut peste statutul propriului partid privind retragerea sau promovarea miniștrilor, peste normele alianței de guvernare care, de asemenea, impun discuții serioase pe marginea remanierilor. A sfidat USRPLUS prin anunțul că cele mai mari probleme sunt la ministerul Sănătății.
Dar, mai grav, a trecut peste o cutumă politică respectată permanent pînă azi.
Mai precis, este prima oară cînd un premier al României preia ca interimar ministerul Finanțelor, un gest neinterzis de legi, dar care constituie o incompatibilitate de ordin moral și o rupere a echilibrului în interiorul oricărei guvernări.
Florin Cîțu a declarat ferm că nu are nici o idee de succesor pentru Nazare în acest moment și nici nu a anunțat că în zilele următoare ar urma negocieri și discuții pentru identificarea unui alt ministru. ”Eu sunt propunerea de interimar pe care am trimis-o președintelui!”.
De aici, concluzia că el ia în serios varianta rămînerii ca interimar pe întrega perioadă de 45 de zile permisă de Constituție, adică pînă în jur de 23 august.
Noul statut al lui Cîțu e imoral pentru că, de acum, el va aproba ca premier propunerile de alocări de fonduri bugetare făcute de ministrul Cîțu.
Noul premier/ministru de Finanțe are, de acum, două mari fronturi de alocări bugetare pe mîna sa: fondul de rezervă bugetară și rectificarea bugetară permisă după primele 6 luni ale anului.
Bani pe care Cîțu îi va putea dirija, spre exemplu, către aleșii locali liberali, în schimbul susținerii la congres.
Nu doar că Florin Cîțu va decide alocarea de bani, dar tot el va superviza elaborarea unui document extrem de important, raportul situaţiei economice şi bugetare pentru primele şase luni, care se redactează, conform legii, în această perioadă. Un raport care, așa cum atrăgeam recent atenția, poate scoate la lumină date oficiale ținute pînă acum sub obroc, așa că e important cine și cum le aranjează în pagină.
Manevra lui Cîțu îi poate servi foarte mult lui Ludovic Orban, care poate invoca sfidarea partidului, refuzul premierului de a se conforma statutului, amorsarea de posibile noi conflicte în interiorul coaliției șamd.
Iar Cîțu e limpede că știa care sunt riscurile, pe fondul actualei bătălii pentru șefia PNL.
Dacă el a recurs, totuși, la demiterea ministrului liberal, înseamnă că are nevoie disperată de pîrghii financiare pentru a-și asigura victoria la congres.
Semn că alegerile nu ”au fost tranșate”, cum ne anunța, triumfător, zilele trecute.