spot_img
23.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăActualitateDispariția soților Iohannis în Londra

Dispariția soților Iohannis în Londra

-

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

Se întîmplă ceva de o bizarerie maximă: de ieri dimineață, nimeni nu mai știe de soții Iohannis, care trebuia să participe la ceremonia de la catedrala Westminster, întronarea Regelui Charles. De aici, o întrebare tulburătoare: oare cuplul prezidențial român a mai ajuns la fastuoasa ceremonie ori ceva neprevăzut, ținut la secret, s-a petrecut?

Pe 5 și 6 mai, două anunțuri seci pe siteul președinției României informează despre vizita lui Klaus Iohannis la Londra și participarea la ceremonia de la Westminter Abbey.

Vineri, președintele postează pe rețelele sociale un fotografie cu soția, pe străzile Londrei, urmată de o alta, sîmbătă, cu ceva vreme înaintea ceremoniei.
Este ultima informație legată de cuplul prezidențial.

Soții Iohannis nu apar în niciuna dintre miile de poze publicate în presa lumii cu participanții – șefi de state, guverne, aristocrați, artiști șamd – la fel cum nu apar în cadru vreo secundă pe durata orelor întregi de transmisie live a întregii ceremonii.
I-am putut vedea pe Maia Sandru, pe principesa Margareta și al său soț, am zărit lideri din țări precum Bhutan, Lesotho, Jamaica, Iordania etc, dar nu și pe înaltul, inclusiv la propriu, Klaus Iohannis.

Există imagini cu principesa Margareta a României alături de prințul Charles la recepția care a precedat întronarea. Nu și cu soții Iohannis.


Maia Sandu și-a găsit răgazul chiar să se fotografieze, profitînd de participarea la ceremonie, cu președinții Germaniei ori Austriei și a avut o întîlnire cu diaspora moldovenească de la Londra.

Iohannis nu a avut întrevederi cu a doua mare diasporă din Regat, cea românească și nu există vreo fotografie cu vreunul dintre nenumărați români adunați în preajma catedralei. Vorbim de acel președinte care, la New York, s-a pozat în Times Square cu familia manelistului Sorinel Puștiu. S-a găsit cineva să fotografieze de la mare distanță cuplul prezidențial în vizita privată la Piramide, dar nu și la ceremoniile de la Londra.

Nu există informații despre vreo acțiune a președintelui la Londra, ori despre întoarcerea în țară. Niciun articol în presa mioritică despre cum a atras Carmen Iohannis toate privirile la încoronare ori la recepția de la Buckingham.

Pe siteul oficial al președinției, există trei secțiuni dedicate ceremoniei, toate trei goale de conținut pînă la ora redactării acestui articol.


În capul paginii de net, tronează vizita din Argentina, de pe 25 aprilie. În secțiunea foto nu apare nicio poză de la ceremonie.

Încă mai ciudat, mesajul oficial al președintelui României către Regele Charles nu este postat în secțiunea mesajelor, acolo unde ultimul e către veteranii de război, din 29 aprilie, ci doar în secțiunea unde siteul oficial preia postările pe Twitter ale președintelui.
Un mic afront diplomatic, am spune.
Presa de ieri și azi a recurs la imagini de arhivă cu Iohannis și Charles, în absența unor imagini la zi.
Nimeni din media – extrem de suspect – nu a părut intrigat de lipsa oricărei imagini cu președintele român la întronare. Nu apare nimic nici în publicații precum ”Londonezul” sau ”Români în UK”, ale diasporei din regat.

La bursa zvonurilor a început să circule informația că s-a produs un mic incident de securitate la Westminster Abbey, în sensul că soții Iohannis nu au respectat ora indicată pentru accesul în catedrală și nu au mai fost primiți la ceremonie, în condițiile în care protocolul a fost de o severitate fără egal. Nu știm dacă e real.

Una peste alta, cînd vom afla cu certitudine dacă România a fost reprezentată la ungerea regelui britanic ori dacă nu, ce s-a petrecut cu adevărat la Londra? 

UPDATE: Îngrijorarea Inpolitics privind absența media a președintelui nu a rămas fără urmări: o sursă binevoitoare ne-a transmis două capturi video în care soții Iohannis apar în catedrala Westminster, undeva, în ultimele rînduri, abia vizibili. Mister rezolvat. Potrivit unor surse cotroceniste, problema lipsei imaginilor cu președintele Iohannis la recepția de la Buckingham și la Westminster ar fi fost cauzate de incapacitatea contractării unor operatori de imagine care să livreze fotografiile de rigoare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img