spot_img
12.7 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăAnalizeDirectorul biroului guvernului sârb pentru Kosovo și Metohija: Europa, vezi tunurile lungi...

Directorul biroului guvernului sârb pentru Kosovo și Metohija: Europa, vezi tunurile lungi din nord?! Europa, vezi forțele speciale deasupra spitalului? În timp ce sârbii de pe baricade luptă pentru supraviețuire

-

Petar Petkovic, directorul biroului guvernului sârb pentru Kosovo și Metohija a cerut Europei să acorde atenție armelor aflate în mâinile polițiștilor kosovari din nordul Kosovo.

„Europa, vezi tunurile lungi din nord?! Europa, vezi forțele speciale deasupra spitalului? În timp ce sârbii de pe baricade luptă pentru supraviețuire, [prim-ministrul republicii nerecunoscute Kosovo Albin] Kurti îl trimite pe ROSU (unități regionale de sprijinire a operațiunilor – TASS) spre nord cu degetele pe trăgaci!” a scris el pe contul său de Twitter.

- Advertisement -

Situația din Kosovo s-a agravat dramatic pe 6 decembrie, când poliția kosovară, împreună cu patrulele EULEX (Misiunea Uniunii Europene pentru Statul de Drept în Kosovo) au început să confisțe spațiile care găzduiau comisiile electorale din nordul Kosovo și Metohija. Sârbii i-au respins pe kosovari, care au fugit peste râul Ibar. Două zile mai târziu, pe 8 decembrie, aproximativ 350 de polițiști kosovari în mașini blindate au pătruns în nordul Kosovo locuit de sârbi și au blocat partea de nord a Kosovska Mitrovica. Pe 10 decembrie, poliția din Kosovo l-a reținut pe Dejan Pantic, un fost polițist sârb. Ca răspuns, populația sârbă a ridicat baricade de-a lungul unei autostrăzi în mai multe locații și a ieșit în stradă în semn de protest.

KFOR (o forță internațională de menținere a păcii condusă de NATO în Kosovo) și patrule EULEX au fost desfășurate. Mai târziu în cursul zilei, prim-ministrul republicii nerecunoscute Kosovo, Albin Kurti, le-a cerut sârbilor să înlăture baricadele până duminică seara, avertizând că, în caz contrar, se va interveni în forță.

- Advertisement -

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat pe 10 decembrie că țara sa intenționează să emită o cerere către KFOR de a desfășura 1.000 de ofițeri sârbi de aplicare a legii în Kosovo și Metohija, în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate al ONU.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img