spot_img
2 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizeDirectorii de școli riscă până la 5 ani de închisoare

Directorii de școli riscă până la 5 ani de închisoare

-

- Reclama -

Noul an școlar este pe cale să înceapă în condiții sanitare speciale, având în vedere contextul creat de paandemia de coronavirus.  Ministerul Sănătății a publicat pe site-ul său un proiect aflat în dezbatere publică, referitor la normele care trebuie respectate pentru începerea cursurilor școlare, în condițiile epidemiei de Covid-19, transmite b1.ro.

- Reclama -

Ce se întâmplă însă în situația în care normele nu sunt respectate și cum se împarte responsabilitatea? La această întrebare a răspuns pentru B1.RO avocatul Zeno Daniel Sustac, membru al Consiliului de Mediere. Potrivit acestuia, cea mai mare răspundere revine directorilor unităților școalre:

- Advertisement -

“Răspunderea penală este individuală. În primul rând trebuie să ne întrebăm cine răspunde dacă apare un caz de COVID în școală și de la acest caz se ajunge la răspândire și la propagarea largă a bolii. Principala responsabilitate, conform legii o au directorii de școală. Ei sunt reprezentanții legali ai unității de învățământ și trebuie să asigure respectarea normelor sanitare.  Prevederile ascestea sunt trecute în Legea Educației Naționale, în articolul 97. În articolul 96 este prevăzută responsabilitatea Consiliului de Administrație din care fac parte părinți, profesori, reprezentanții administrației, ai părinților, ai cadrelor didactice și directorii”.

Cu toat acestea, avocatul Zeno Daniel Sustac a subliniat faptul că inclusiv părinții și profesorii au partea lor de responsabilitate în anumite situații concrete, atunci când vine vorba despre transmiterea noului coronavirus în unitatea de învățământ:

- Advertisement -

“Există răspundere penală pentru oricine. Părintele care știe că are copilul bolnav și îl duce în colectivitate răspunde penal. Profesorul care din proprie inițiativă spune că nu trebuie purtată masca în clasă, că nu trebuie respectate măsurile pentru că virusul nu există, că e o prostie, răspunde penal, dacă apar cazuri. Cea mai gravă răspundere este a directorilor. Oarecum sunt puși într-o situație ingrată pentru că deși sunt obligați și răpund pentru tot ce se întâmplă nu au instrumente prin care să controleze în proporție de 100% ce se întâmplă în unitatea școlară respectivă.  Să spunem că au tot ce le trebuie, dezinfectant, plexiglas, distanțare, culoare, marcaje, triaj, se petrece totul ca la carte…dacă intervine un caz directorul răspunde penal”.

“Aici ține mult de alegere. Dacă propunerea școlii către inspectorat este modelul hibrid, cel pe scenariul galben, atunci se mai disipă din potențialele probleme. Dacă se merge pe online, dispar aproape în totalitate. Dacă se vrea varianta cu prezență fizică, atunci apr probleme.Decizia nu o ia profesorul, decizia se face în felul următor: Inspectoratul Județean este cel care face o propunere către Comitetul pentru Situații de Urgență. Deci Inspectoratul se confruntă cu școala și propune o variantă. Comitetul pentru Situații de Urgență este cel care decide. Decizia se pierde cumva pe drum. Nu este o decizie individuală este o decizie colectivă, doar că răspunderea directorului este extrem de ingrată. Primul care răspunde este directorul. Există posibilitatea închisorii până la 5 ani. Sunt puși într-o situație ingrată. Cumva se întoarce puțin reversul medaliei, e o funcție politică, dar răspunderea penală nu cunoaște culoare politică”,a  subliniat avocatul Zeno Daniel Sustac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img