Home Analize Direcția Odesa?

Direcția Odesa?

0
The Ukrainian flag flies from the stern of a ship in the Black Sea port of Odessa, Ukraine, on September 16, 2016.

Președintele rus Vladimir Putin a invocat, din nou, săptămâna trecută posibilitatea ca armata sa ‘să avanseze’ în direcția Odesei, un astfel de scenariu fiind posibil numai dacă forțele ruse ar reuși să captureze regiunea Zaporojie, a apreciat cunoscutul expert militar independent rus Iuri Fiodorov, membru al Asociației de studii internaționale din Cehia, într-un interviu acordat duminică pentru media ucraineană Fabrika novini, potrivit agenției de presă locale Unian.

‘Situația ar putea deveni foarte dificilă pentru forțele ucrainene în direcția Zaporojie, întrucât Moscova dispune în acest sector de gruparea de trupe Dnepr, formată din cinci armate combinate’, în a cărei sarcină se află – conform ordinelor comandamentului rus – teritoriul ce se întinde de la Guliaipole, în estul regiunii Zaporojie, și până Vasilievka, în regiunea Herson, a afirmat Fiodorov, autorul volumului ‘Rusia între fascism și dezintegrare’.

Totodată, în opinia sa, o tentativă a trupelor ruse din Herson de a debarca pe malul drept al Niprului prin forțarea fluviului ar echivala cu o sinucidere, evocând în acest sens evenimente din cel de-Al Doilea Război Mondial, când în 1943 trupele sovietice au efectuat mai multe operațiuni similare vizând forțarea acestui fluviu.

Pierderile reale sunt încă necunoscute, spune el. Potrivit datelor oficiale, ar fi vorba de 25% dintr-o grupare de trupe sovietice de două milioane de soldați – adică aproximativ 500.000 de morți. Dar unii cercetători independenți consideră că pierderile de atunci au fost de cel puțin două ori mai mari.

‘Conform amintirilor unor martori, Niprul era plin de cadavre ale ostașilor și ofițerilor sovietici, aproximativ același lucru s-ar putea întâmpla cu trupele ruse astăzi dacă ar încerca să treacă Niprul în dreptul orașului Herson. Lățimea râului este de aproape un kilometru, iar pe alocuri și mai mare. Malul drept este abrupt, mai înalt decât cel stâng’, afirmă Fiodorov.

Expertul militar, citat de Unian, nu exclude ca în perioada primăverii și a verii trupele ruse ‘să se activeze’ în sectorul Zaporojie, argumentând că în această direcție ‘ocupanții’ nu au obstacole naturale serioase, acolo predominând zonele de câmpie. Totul depinde de cât de minuțios și corect este organizată apărarea ucraineană acolo, spune el.

Iuri Fiodorov a subliniat că problema Zaporojie este importantă și din punct de vedere strategic, întrucât ‘dictatorul de la Kremlin’, Vladimir Putin, a început din nou să vorbească despre ‘direcția Odesa’.

‘În orice caz, fie va fi o debarcare navală, un scenariu sortit eșecului, fie va fi forțarea Niprului. Altă cale nu există. Dar dacă trupele ruse reușesc să ocupe (regiunea) Zaporojie și podurile rămân într-o stare cât de cât funcțională, atunci ar putea avea o șansă. Prin urmare, Zaporojie, în opinia mea, devine un punct strategic, principalul sector strategic’ în următoarele luni, a subliniat Fiodorov.

Conform informațiilor oficiale, în ultimele zece zile trupele ruse și-au intensificat acțiunile în direcția Zaporojie, dar nu au obținut încă un succes deosebit.

De asemenea, rapoartele comandamentului rus menționează în mod constant așezările Stepovoie, Șcerbaki, Malîie Șcerbaki, situate în zona de acțiune a grupului militar rus Dnepr, care însumează 70.000 -80.000 de soldați.

‘Sunt forțe serioase, ar putea fi periculos. În opinia mea, sectoarele periculoase nu sunt regiunea Donețk și nici măcar Harkov, ci Zaporojie’, a insistat în declarația sa expertul militar menționat. Totuși, el spune că și chiar dacă trupele ruse ar avansa în direcția Zaporojie, acestea nu o vor putea cuceri complet și astfel ‘visul lui Putin de a ajunge la Odesa s-ar putea nărui’.

Ad

Exit mobile version