DIICOT nervos pe Vela în Ziua Z

0
125

Acțiunea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), prin care au fost efectuate 400 de percheziții și au fost reținute cel puțin 83 de persoane, a fost inițiată, potrivit unor surse judiciare, de fostul șef al DIICOT, procurorul Daniel Horodniceanu și de șefa Secției I a DIICOT, Alina Albu. Ministrul de Interne Marcel Vela a copiat numele operațiunii de acum doi ani și a susținut că este meritul său această reușită, invitând criticii să o contabilizeze ca pe o realizare a Ministerului de Interne, transmite Radio Europa Liberă.

CE SPUNE RADIO EUROPA LIBERĂ:

Sursele amintite au declarat pentru Europa Liberă că declarația ministrului de Interne a creat nemulțumire în rândul anchetatorilor, acțiunea fiind confiscată politic de demnitar. Conform sursei citate, această declarație se adaugă semnalelor slabe date de parchete și de poliție în combaterea crimei organizate.

Acest lucru s-ar datora modificărilor legilor justiției operate în urmă cu 4 ani de Comisia Iordache și susținute de fostul ministru al Justiței Tudorel Toader, dar și de pensionarea polițiștilor buni care au plecat din sistem.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat ieri că, „am ales această zi, Ziua Z, pentru că va fi ușor de memorat pentru cei care vor analiza activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Ziua Z, 11.11. România. Atunci când am spus că suntem cu ochii pe ei, să știți că n-a fost o figură de stil, așa cum am văzut că mai comentau unii pe rețelele de socializare. Este cea mai mare acțiune derulată de Ministerul Afacerilor Interne din ultimii ani”, a spus Vela într-o conferință de presă.

Problema e că demnitarul s-a împăunat cu rezultatele DIICOT, până și denumirea operațiunii fiind copiată după o acțiune similară din 2018, inițiată de Daniel Horodniceanu. În mai 2018, DIICOT anunța prima operațiune „Ziua Z”, când au fost făcute 238 de percheziții, fiind vizați 227 de suspecți.

Varianta lui Horodniceanu

L-am întrebat pe Daniel Horodniceanu dacă aceasta este o continuare a operațiunii de acum doi ani. „Scopul acțiunii a fost acela de a da un societății un semnal de forță a statului și un semnal disuasiv pentru interlopi. Este o continuare a acțiunii cu acelasi nume a DIICOT din anul 2018, când o gândisem să facem un obicei (bun, zic eu) din asta. Nu s-a mai agreat de fostele conduceri, e bine că se agreează de actuala”, a declarat Horodniceanu pentru Europa Liberă.

Chestionat în legătură cu nemulțumirile privind o eventuală confiscare politică a demersului anchetatorilor, procurorul Horodniceanu a admis faptul că este deranjat de afirmațiile lui Vela. „Da, am vazut intervenția MAI, dar nu văd legătura. Acțiunea a fost coordonată strict de DIICOT, noi am ales partenerii cu care am lucrat, poliția (în special Direcția și brigăzile de crimă organizată) fiind partenerii tradiționali. Eu nu aș confunda ministerul de interne cu poliția, care chiar a lucrat bine în dosarele DIICOT”, ne-a mai transmis Horodniceanu. El este convins că, „dacă vrea, statul poate stăvili ofensiva infracționalității, organizate sau nu”.