Surse politice susțin că ALDE a luat deja decizia de a ieși de la guvernare săptămâna viitoare. Motivul oficial al rupturii de PSD este cel invocat deja de liderii partidului în spațiul public: rectificarea bugetară. Viorica Dăncilă va mai avea însă o discuție, mâine, cu Călin Popescu Tăriceanu și cu Victor Ponta, în urma căreia va încerca să salveze guvernarea, transmite Digi 24.
Conform unor surse din ALDE, joi, în partidul lui Călin Popescu Tăriceanu s-a discutat concret despre ieșirea de la guvernare care ar urma să aibă loc săptămâna viitoare, după ce președintele PSD, Viorica Dăncilă a refuzat pretențiile partenerilor de coaliție. În discuțiile purtate între Călin Popescu Tăriceanu și Viorica Dăncilă i s-au pus acesteia mai multe condiții pentru continuarea guvernării.
Printre ele se numără intrarea Pro România în guvern, restructurarea cabinetului și reducerea numărului de ministere la 19, alocarea a 4 ministere pentru ALDE și alte 4 ministere pentru Pro România, plus posturi de vicepremier pentru fiecare partid și, de asemenea, retragarea candidaturii Vioricăi Dăncilă la prezidențiale și susținerea lui Călin Popescu Tăriceanu.
Viorica Dăncilă a refuzat condițiile impuse de oamenii lui Tăriceanu, pe motiv că nu ar avea cum să explice partidului asumarea unor astfel de decizii. Într-o ședință restrânsă, joi, ALDE a discutat concret despre pașii pe care îi vor face. Ieșirea de la guvernare ar urma să se producă săptămâna viitoare, ALDE semnează o alianță politică cu Victor Ponta, miza fiind alegerile locale și parlamentare din 2020. De asemenea, conform unor surse, în partid se fac calcule pentru intrarea în turul al doilea a lui Călin Popescu Tăriceanu.
Viorica Dăncilă va rămâne fără miniștrii ALDE, urmând să pună în locul lor miniștri interimari până se reunește Parlamentul. Este nevoie de un nou vot în Parlament pentru schimbarea compoziției politice a guvernului odată cu ieșirea ALDE de la guvernare.
În acest moment, PSD are 207 parlamentari, însă nu sunt excluse și alte plecări spre partidului lui Victor Ponta odată cu ieșirea ALDE de la guvernare și înființarea unei noi alianțe politice cu Pro România.
În Parlament, majoritatea necesară pentru a trece noua structură a guvernului este de 233 de voturi.
Viorica Dăncilă ar putea să încerce să coopteze UDMR în executiv, așa cum a făcut și Victor Ponta în 2014, după ieșirea PNL de la guvernare. Cu cele 30 de voturi ale UDMR, la care s-ar mai adăuga cel puțin 8 voturi ale minorităților, Dăncilă și-ar putea trece noul guvern. Problema stă însă în eventualele pretenții ale maghiarilor, precum și în nemulțumirile pe care aceștia le-au avut la adresa executivului în ultima perioadă.
Dacă nu trece la vot, cabinetul condus de Viorica Dăncilă rămâne interimar pâna la formarea unui nou guvern, moment în care decizia va fi la președintele Klaus Iohannis.