Home Analize ”Dictatura medicală” a medicului de dispensar comunal

”Dictatura medicală” a medicului de dispensar comunal

0

de Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics

De la începerea pandemiei, pe ecranele TV și în restul presei se pronunță regulat, în calitate de mare specialist în Covid 19, dr.Emilian Imbri, director al Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din București. În luna iunie, el a fost făcut cetățean de onoare al Capitalei de către primarul general Gabriela Firea în calitate de ”medic de elită”, pentru ca zilele trecute el să șocheze națiunea declarînd că a venit momentul instaurării dictaturii medicale.

Dr.Imbri a explicat poporului multe lucruri, în ultimele luni, uneori aproape cu un aer sumbru.
Prin martie ne spunea că ”Noi va trebui să conviețuim cu acest virus, pentru că a ajuns și la noi și în toată lumea și va rămâne, iar apoi va reapărea în momente prielnice”.

Prin aprilie aflam de la el că ”Am sperat ca această scădere a numărului de cazuri să fie un semn bun și poate-poate să sperăm că în iunie-iulie, am putea să ieșim la liman. Cred însă că m-am pripit și nu e bine să sperăm. E o așteptare surdă, ceva nelămurit care simt că planează asupra noastră”.

Recent, a lovit nuclear, însă:

„A cam trecut vremea poveștilor spuse la ceas de seară de persoane care își spală adidașii.

E vremea dictaturii medicale.

Doctorii trebuie să fie înțeleși și crezuți(…)Trebuie să dispară comentariile acelea « adică de ce nu putem să bem noi pe terase până dimineața, să ne strângem în brațe și să tragem o horă, mai flăcăi?». Pentru că ăștia sunt românii, sunt ca dacii, mor, dar mor cu pumnii strânși cu țărâna în pumn ». Trebuie să dispară aceste gânduri, că «eu merg la mare să mă distrez » (…) E atât de simplu ca, oriunde te duci să porți masca, să te speli pe mâini și să încerci să nu te apropii prea mult, că nu ești în troleibuz, tramvai, poți să ocolești să nu intri taman în îmbulzeală. E atât de simplu”.

Altceva nu ne-a explicat, însă, dr.Imbri.

Cum ar fi faptul că pe o temă atît de sensibilă precum coronavirusul, care dă dureri de cap celor mai mare savanți ai lumii medicale, se pronunță un medic de dispensar comunal, de care e foarte greu să lipești eticheta de ”medic de elită”.
Și care e foarte posibil să dețină ilegal funcția de manager al spitalului Babeș.

Să o luăm metodic:
Emilian Imbri s-a născut pe 3 martie 1954 și a absolvit medicina în 1980.
Conform CV-ului oficial de pe siteul spitalului ”Victor Babeș”, pînă în 1983 el și-a făcut stagiatura la spitalul Universitar, iar după obținerea dreptului de liberă practică a lucrat ca medic ”de întreprindere” la dispensarul din localitatea Ulmeni, Călărași, cu o populație de 3-4000 de locuitori.

Din 1987 devine redactor la Editura Medicală din București, pînă în 1996. Cariera lui de medic plin, de doar 4 ani cu indulgență, mai are o zvîcnire de cîteva luni între 1998-99, după care îmbrățișează cariera politico-administrativă, făcînd studii solide în domeniu, fiind consilier guvernamental în vremea CDR, șef la CNAS, consilier parlamentar, consilier al ministrului Elena Udrea, consilier în guvernul Ponta, mai apoi devenind manager al spitalului Victor Babeș.

Faptul că Imbri nu are nicio specializare medicală, nici ranguri universitare, nu ar reprezenta o problemă, legea permițînd ca spitalele să fie conduse inclusiv de juriști sau economiști. Cu o excepție: spitalele care au și secții de cercetare.

Iar Ordinul nr. 1.082/2010 al ministerului Sănătății prevede nemilos, la articolul 1:

”Pentru spitalele clinice în care se desfăşoară şi activitate de învăţământ şi cercetare ştiinţifică medicală, managerul trebuie să fie cadru universitar sau medic primar şi să fie absolvent al unor cursuri de perfecţionare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătăţii şi stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii”.

Ori, în Spitalul Babeș se desfășoară activități de învăţămînt şi cercetare ştiinţifico-medicală, iar dr.Imbri nu este, conform aceluiași CV oficial, nici medic primar, nici medic specialist măcar, nici cadru universitar.
Cum a ajuns fostul medic de dispensar comunal ”medic de elită” și manager al unei unități cu ștaif științific precum ”Victor Babeș”, poziție din care recomandă public dictatură medicală, ar fi interesant de aflat de la cei îndreptățiți să lămurească asemenea confuzii. 

Ad

Exit mobile version