Un fost agent al serviciilor secrete germane BND, acuzat că a furnizat CIA-ului american peste 300 de documente secrete, colaborând în plus și cu serviciile rusești, a declarat miercuri în fața instanței de judecată că nu a avut vreodată impresia că s-ar expune vreunui risc, întrucât controalele efectuate de serviciile secrete germane erau superficiale, relatează agenția Reuters, transmite Agerpres.
‘Existau verificări, dar acestea erau rare și aleatorii, prin urmare nu exista niciun risc’, a spus în fața tribunalului fostul agent a cărui identitate nu a fost dezvăluită, fiind prezentat doar cu numele de Markus R.
El a recunoscut că a transmis CIA-ului o bază de date cu angajații BND, informații ce le-a găsit pe un stick USB pe care l-a luat acasă fără probleme, iar în sediul BND a reușit să fotocopieze documente transmise ulterior prin e-mail agenților de legătură americani după ce le-a scanat tot la el acasă.
Conform actului de acuzare, fostul agent BND acum în vârstă de 32 de ani a oferit americanilor informații în special despre structura BND, principalele activități ale acestui serviciu secret și colaborările cu servicii similare din alte state. În schimbul acestor informații a primit cel puțin 95.000 de euro în tranșe de 10.000 — 20.000. În plus, a transmis trei documente secrete și consulatului Rusiei la Munchen.
El a mai mărturisit că a comunicat informațiile către CIA cu ajutorul unei agende electronice pe care avea instalată o aplicație specială de mesagerie.
Totuși, fostul agent a susținut la proces că nu și-a trădat țara pentru bani. ‘Am făcut-o pentru că am dorit să am ceva diferit în viața mea’, a spus el, menționând totodată că regretă faptele.
Markus R. a fost arestat anul trecut în luna iulie. Pe lângă trădare, el este acuzat de luare de mită și încălcarea legislației privind secretele de stat și riscă închisoarea pe viață. Colaborarea lui cu CIA ar fi început în anul 2008, la numai un an după ce a fost primit în rândurile BND.
Descoperirea acestei ‘cârtițe’ a determinat anul trecut autoritățile de la Berlin să ia măsura fără precedent de a-l expulza pe șeful rezidenței CIA de la ambasada americană din Berlin și a readus în atenție și mult mediatizata chestiune a operațiunilor de spionaj americane în Germania.