spot_img
22.8 C
București
sâmbătă, iunie 29, 2024
AcasăcoronavirusDezvăluirile ”înspăimântatoare” ale ministrului Sănătății lui Macron: ȘTIAM DIN DECEMBRIE

Dezvăluirile ”înspăimântatoare” ale ministrului Sănătății lui Macron: ȘTIAM DIN DECEMBRIE

-

O bombă politică a explodat de ieri după-amiază în Franța, în urma unui articol-interviu în Le Monde cu candidata lui Macron în alegerile pentru primăria Parisului, fosta ministră a sănătății Agnès Buzyn, transmite Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

- Advertisement -

Aceasta spune, nici mai mult nici mai puțin, că Emmanuel Macron și premierul Edouard Philippeștiau de multă vreme de gravitatea epidemiei, avertizați chiar de ea, dar că n-au făcut nimic și că Macron a ținut morțiș să organizeze alegerile municipale de duminică pe fundal de epidemie, alegeri care, spune ea, n-au fost decât o « mascaradă ».

Ea mai afirmă că semnalase deja în decembrie despre pericolul epidemiei, că ea apoi l-a avertizat personal pe Macron, pe 11 ianuarie, iar că pe 30 ianuarie a atras atenția premierului Edouard Philippe asupra crizei, dar fără rezultat.

- Advertisement -

« Ar fi trebuit să oprim totul. Săptămâna trecută a fost un coșmar», a spus Agnès Buzyn, vorbind despre alegerile municipale, deși ea a revenit în cursul serii de ieri ca să precizeze că regretă termenul de « mascaradă », dar fără să retragă sau să modifice restul acuzațiilor.

Ziarul conservator Le Figaro detaliază reacțiile opoziției, după afirmațiile «înspăimântătoare» («terrifiantes») ale lui Agnès Buzyn: șeful extremei stângi Jean-Luc Mélenchon a întrebat astfel dacă Buzyn își dă seama că afirmând că gravitatea crizei era cunoscută de guvern ea își angajează astfel propria responsabilitate penală, dar și pe cea a celorlalți membri ai guvernului.

Opoziția a cerut o anchetă parlamentară. Tot Le Figaro îl citează pe șeful guvernului, Edouard Philippe, care a negat acuzațiile și a spus că își asumă toate deciziile luate de guvern. Franța numără acum 7730 cazuri și 175 morți (din care 7% aveau mai puțin de 65 de ani).

Libération, în schimb, se axează pe deciziile luate ieri de șefii de stat și de guvern ai UE, prin video conferință: s-a anunțat un fond de 37 de miliarde de euro pentru sistemele de sănătate, întreprinderile în dificultate și șomeri; statelor membre li se lasă posibilitatea să își adâncească deficitul bugetar; firma farmaceutică germană CureVac, pe care administrația Trump dorea să o cumpere, primește un ajutor de 80 de milioane de euro și încă 100 de milioane pentru punerea la punct a unui vaccin; interdicție de export în afara UE a materialului medical. Și – cum se anunțase deja – închiderea granițelor UE pentru toți cetățenii necomunitari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img