spot_img
22.9 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăExterneDEZVĂLUIRILE CARE CUTREMURĂ BULGARIA: Politicieni de toate culorile, procurori și judecători sunt...

DEZVĂLUIRILE CARE CUTREMURĂ BULGARIA: Politicieni de toate culorile, procurori și judecători sunt controlați cu ajutorul informațiilor compromițătoare din serviciile secrete

-

Bancherul bulgar Țvetan Vasilev (foto), care așteaptă eventuala sa extradare din Serbia, a vorbit într-un interviu despre corupția la nivel înalt și a lansat acuzații grave la adresa unor politicieni, între care se află și premierul Bojko Borisov, transmite Radio Europa Liberă.

Interviul acordat de către Țvetan Vasilev, supranumit până în iunie 2014 bancherul puterii, iar acum anchetat pentru falimentul celei de a patra ca mărime bancă bulgară, KTB, a provocat în mediile electronice și în presa scrisă de la Sofia o liniște tensionată.

Căderea Bulgariei în decurs de opt ani cu peste 70 de locuri în clasamentul organizației Reporteri fără frontiere este privită drept un indiciu că Vasilev, care acum se află la Belgrad a spus lucruri periculoase pentru puterea de la Sofia.

El a spus între altele că economia bulgară este controlată de două clanuri mafiote, cel al lui Borisov și cel al unui deputat din partidul turc Peevski, a cărui numire în postul de director al Agenției de securitate națională a provocat un valul de proteste civice în 2013-2014, care au dus la demisia guvernului Oreșarski, care era dominat de foștii comuniști.

Prin falimentarea băncii KTB, mai spune Vasilev, cele două clanuri, împreună cu o bancă de stat din Rusia, au pus mâna pe active de miliarde cumpărate pe banii depunătorilor.

„Actualul prim-ministru a participat la împărțirea acțiunilor unor companii precum Vivakom și Bulgartabak”, mai spune Vasilev. Politicieni de toate culorile, procurori și judecători sunt controlați cu ajutorul informațiilor compromițătoare din serviciile secrete.

Fostul ambasador al Bulgariei la Moscova Ilian Vasilev spune că după ani de așteptare un mafiot a descris într-un mod convingător mecanismul corupției la nivel înalt.

Dezvăluirile lui Țvetan Vasilev privesc securitatea națională și pot avea drept efect radicalizarea campaniei pentru alegerile prezidențiale de la toamnă. Acum se încearcă stingerea scandalului cu ajutorul altor scandaluri.

Kolio Parămov, fost consilier economic al primului ministru Borisov, prezice că vor urma dezvăluiri și mai șocante.

Hristo Ivanov, fost ministru al justiției din actualul cabinet, a cerut procuraturii să verifice informațiile conținute în interviu. Procuratura însă a refuzat.

După trei zile de tăcere din partea guvernului, ministrul de interne Rumeana Băcivarova a calificat interviul drept un atac politic.

Deputatul Peevski a dat publicității o scrisoare deschisă în care acuză dreapta parlamentară și instituțiile media din grupul Capital.

Liderii opoziției socialiste nu au comentat până acum dezvăluirile lui Vasilev.

Între timp, de la Belgrad a sosit informația că justiția sârbă a refuzat să-l extrădeze pe Vasilev și a cerut probe suplimentare privind acuzațiile care i se aduc de la procuratura bulgară.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img