Dezvăluirile bombă ale agentului CIA care l-a arestat pe Saddam Hussein: Așa a apărut ISIS

0
37

Statul Islamic (ISIS) nu s-ar fi bucurat de succes dacă Saddam Hussein ar fi rămas la putere, afirmă  John Nixon, agentul CIA care l-a interogat pe fostul lider irakian după arestarea acestuia în 2013. El afirmă că ISIS a apărut tocmai datorită debarcării de la Putere a lui Saddam.

Afirmațiile sunt făcute în cartea sa , „Debriefingul unui Președinte: Interogatoriul lui Saddam Hussein”.

Potrivit lui Nixon, în prezent în rezervă, Saddam era conștient de riscurile potențiale reprezentate de mișcările jihadiste înfloritoare și a fost dornic de a suprima orice astfel de încercări: „Saddam a simțit că grupurile extremiste islamiste din Irak reprezintă cea mai mare amenințare la adresa regimului său și a aparatului său de securitate și a lucrat asiduu să elimine astfel de amenințări.”

Un raport publicat recent  realizat de parlamentari britanici privind implicarea țării în Irak în războiul din 2003 sprijină ipoteza lui Nixon despre ISIS.

Documentele arată că, până în 2006 – în trei ani în ocupație – șefii serviciilor secrete britanice au fost tot mai preocupați de creșterea rezistenței jihadiste sunnite Acei radicali și părți ale armatei irakiene dizolvate s-au alăturat ulterior grupurilor jihadiste radicale, inclusiv ISIS, se preciza în raport.

Nixon scrie că are un respect pentru modul în care el [Saddam] a fost capabil să mențină națiunea irakiană ca un întreg.” Fostul agent CIA spune însă că Saddam nu a fost nevinovat  din moment ce măsurile folosite au inclus” crimă, șantaj, închisoarea. „Cu toate acestea, după haosul intern și violența între musulmanii șiiți și suniți care a erupt în urma  invaziei din 2003 condusă de SUA s-ar putea lua în considerare că Saddam nu era cea mai rea opțiune, potrivit lui Nixon.