spot_img
6.1 C
București
duminică, martie 3, 2024
AcasăExterneDezvăluirile bombă ale agentului CIA care l-a arestat pe Saddam Hussein: Așa...

Dezvăluirile bombă ale agentului CIA care l-a arestat pe Saddam Hussein: Așa a apărut ISIS

-

Statul Islamic (ISIS) nu s-ar fi bucurat de succes dacă Saddam Hussein ar fi rămas la putere, afirmă  John Nixon, agentul CIA care l-a interogat pe fostul lider irakian după arestarea acestuia în 2013. El afirmă că ISIS a apărut tocmai datorită debarcării de la Putere a lui Saddam.

Afirmațiile sunt făcute în cartea sa , „Debriefingul unui Președinte: Interogatoriul lui Saddam Hussein”.

- Advertisement -

Potrivit lui Nixon, în prezent în rezervă, Saddam era conștient de riscurile potențiale reprezentate de mișcările jihadiste înfloritoare și a fost dornic de a suprima orice astfel de încercări: „Saddam a simțit că grupurile extremiste islamiste din Irak reprezintă cea mai mare amenințare la adresa regimului său și a aparatului său de securitate și a lucrat asiduu să elimine astfel de amenințări.”

Un raport publicat recent  realizat de parlamentari britanici privind implicarea țării în Irak în războiul din 2003 sprijină ipoteza lui Nixon despre ISIS.

- Advertisement -

Documentele arată că, până în 2006 – în trei ani în ocupație – șefii serviciilor secrete britanice au fost tot mai preocupați de creșterea rezistenței jihadiste sunnite Acei radicali și părți ale armatei irakiene dizolvate s-au alăturat ulterior grupurilor jihadiste radicale, inclusiv ISIS, se preciza în raport.

Nixon scrie că are un respect pentru modul în care el [Saddam] a fost capabil să mențină națiunea irakiană ca un întreg.” Fostul agent CIA spune însă că Saddam nu a fost nevinovat  din moment ce măsurile folosite au inclus” crimă, șantaj, închisoarea. „Cu toate acestea, după haosul intern și violența între musulmanii șiiți și suniți care a erupt în urma  invaziei din 2003 condusă de SUA s-ar putea lua în considerare că Saddam nu era cea mai rea opțiune, potrivit lui Nixon.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img