Unele unităţi de poliţie au refuzat să participe la acţiunile împotriva protestatarilor violenţi de la summitul G20 de la Hamburg, a declarat Ralf Martin Meyer, şeful poliţiei din acest oraş, potrivit Dpa.
Imediat ce au început violenţele, şefii forţelor de ordine au selectat unităţile care urmau să fie trimise pentru a ţine situaţia sub control, a afirmat Meyer, pentru cotidianul Der Spiegel.
Însă unele unităţi au refuzat, spunând că acţiunea de „îndepărtare a protestatarilor de pe acoperişuri ar trebui să fie îndeplinită de trupele speciale”, a declarat oficialul.
Aruncând cu pietre şi alte obiecte, protestatarii au reuşit să ţină piept pentru câteva ore chiar şi trupelor speciale, însă, în cele din urmă, forţele de ordine au recăpătat controlul.
Guvernul german a apărat acţiunile forţelor de ordine în timpul confruntărilor de stradă de la Hamburg. Totuşi, Ministerul de Interne a anunţat că va efectua o „evaluare temeinică” a situaţiei.
Violenţele produse la summitul G20 au generat disensiuni puternice în coaliţia de guvernare din Germania, formată din partidul cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), şi din Partidul Social-Democrat (SPD), al vicecancelarului Sigmar Gabriel.
Pe fondul criticilor, unele voci au cerut demisia primarului din Hamburg, Olaf Scholz, un politician social-democrat.
Însă, în acest context, Sigmar Gabriel a cerut demisia Angelei Merkel. „Cine vrea demisia (lui Olaf Scholz -n.red.) – deşi solicitarea este total inadecvată – ar trebui să ceară demisia Angelei Merkel”, a afirmat marţi după-amiază Sigmar Gabriel, potrivit FunkeMediengruppe şi Die Welt.
Angela Merkel „poartă responsabilitatea organizării summitului G20 în Hamburg, având scopul secret de a-şi îmbunătăţi imaginea înaintea alegerilor. Înaintea scrutinului parlamentar, cancelarul Angela Merkel a vrut să se folosească de organizarea summitului G20 în oraşul său natal, Hamburg, pentru a-şi face imaginea mai atrăgătoare”, a adăugat Sigmar Gabriel, vicecancelar şi ministru de Externe.