A primit fonduri de la autoritățile spaniole – se laudă că a primit chiar 500.000 de euro pe an, o enormitate – dar a fost somat să le ramburseze, pentru că nu le-a folosit așa cum trebuie. În 2008, în urma unui proces la Tribunalul București, a primit interdicție de a intra în Franța. Probleme de imagine pentru omniprezentul Daniel Țecu, președintele unei megafederații de asociații care nu există, trimis de Traian Băsescu să candideze pe primul loc la Senat pe listele PMP în Diaspora, scrie Gazeta Românească de la Roma.
Poziţia de candidat a lui Ţecu este eligibilă.
FRAGMENTE DIN ARTICOL DIN GR:
În 2008 a avut interdicție în Franța pentru un an, în urma unei sentințe. Ce a comis în Franța pentru a primi această interdicție? Până acum nu am primit niciun răspuns. Așteptăm în continuare clarificări.
Multe detalii a publicat site-ul leviathan.ro, sub semnătura lui Rudy Roth, foarte documentat în legătură cu subiectul. Iată un fragment elocvent din acest text:
«Potrivit propriilor declarații din revista ”Formula AS”, personajul care deschide lista de Senat a PMP în Diaspora a reușit să colecteze peste 500.000 de EURO de la românii din Europa, bani pe care i-a folosit, împreună cu o finanțare din partea Comunidad de Madrid, la organizarea celebrei chelmeze PD-L din Alacala de Henares, intitulată „Forum Europa 2008”, eveniment la care, surpriză, a fost invitat chiar actualul său șef de partid, fostul președinte Traian Băsescu. Din cotizațiile voluntare ale românilor din Diaspora s-au organizat apoi diferite safariuri umanitare în Africa, sub coordonarea aceluiași onor-misionar, viitor politician, Daniel Țecu.
În realitate însă, în 2009, Daniel Țecu și autointitulata sa federație de asociații, FADERE, au avut însă și câteva revelații cu iz național, reușind să pună mâna pe subvenții din partea autorităților spaniole, bani cu care simbolul competenței pemepiste 2016 a finanțat, sau mai bine zis trebuia să finanțeze proiecte adresate conaționalilor.
Explorând însă sumar raiul competenței iberice de sorginte pemepistă, lucrurile nu par să fi stat chiar pe roze…
De exemplu, conform rezoluției 205/3 mai 2011 a Agenției Regionale pentru Emigrare și Cooperare (Departamentul pentru muncă, femeie și emigrare) a Comunidad de Madrid, aflăm cu stupoare de o notificare a entității asociative numită FADERE, condusă de atotputernicul său președinte Daniel Țecu, vis-a-vis de declanșarea procedurii de rambursare parțială a subvenției acordate de AREC conform conveției de colaborare din 25 iunie 2009. Din rezoluția din 18 ianuarie 2010 a Vicepreședenției, Departamentului de Cultură, Sport și Purtător de Cuvânt al Guvernului din cadrul comunității madrilene aflăm că finanțarea s-a ridicat la 100.000 EURO.
O întâmplare? Nu neapărat, dacă săpăm ceva mai adânc. Astfel aflăm că Direcția Generală de Imigrație a dat la rândul său, în 9 mai 2012, o rezoluție prin care o notifica pe aceeași FADERE, coordonată de același Daniel Țecu, că a declanșat procedura de rambursare totală a subvenției primite pentru susținerea funcționării asociațiilor de emigranți în anul 2009, stabilind totodată și penalitățile de întârziere.
Deloc ciudat, dacă stai să te gândești că, anterior, în februarie 2012, aceeași structură o anunța pe susnumita FADERE, condusă de același ultra-competent, Daniel Țecu, că a declanșat procedura de rambursare integrală a subvenției oferite prin Rezoluția 236/2009 a Agenției Regionale pentru Imigrație și Cooperare.»
Interviul la care se face referire, din Formula AS, este publicat și pe site-ul Fadere, la adresa www.fade.re (!), deci este asumat conținutul.
Așadar, țineți-vă bine, puneți-vă centurile de siguranță și ascultați ce spune Daniel Țecu în acest interviu: «(…) Am rămas la Madrid. După ce mi-am deschis o fabrică de prăjituri şi un mare magazin alimentar, afacerile au înflorit, am câştigat bani frumoşi, dar n-a fost suficient să mă simt împlinit. Doream să-mi exprim într-un fel gratitudinea faţă de şansă oferită de Spania. Împreună cu alţi români am demarat proiecte umanitare în ţări subdezvoltate din Africa (în Uganda şi Namibia) şi din America de Sud (în Venezuela şi Bolivia), proiecte ce-i cuprindeau şi pe românii duşi de soarta pe acele meleaguri. Am înfiinţat ADERE, o asociaţie pentru dezvoltare economică şi culturală a românilor din Spania, pe baza căreia, mai târziu, a luat naştere FADERE – federaţia noastră. Practic, 95% din toate marile proiecte româneşti din Spania treceau pe la noi, le câştiga asociaţia noastră. De la o etapă la alta, FADERE a cuprins toate ţările europene în care se afla o diasporă considerabilă de români, ajungând la 185 de asociaţii care s-au declarat membre ale federaţiei. (…)
De o bună bucată de vreme, noi obţinem finanţări de peste 500.000 de euro pe an, bani colectaţi din Spania, nu din România. Nu demult, am organizat la Madrid un congres european al românilor, unde au venit delegaţi şi din SUA şi Canada, şi la care a participat şi preşedintele României, Traian Băsescu. S-a numit „Forum Europa 2008”. Atunci s-a discutat, printre altele, despre proiectele sociale din ţările lumii a treia, la care românii, cetăţeni europeni, se simt chemaţi să participe. Este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva: cetăţeni europeni de etnie română merg cu ajutoare (capre, medicamente, hrană, medici voluntari) în ţările africane. (…)»
Sunt multe perplexități în legătură cu aceste afirmații. Monopolul asupra proiectelor finanțate de DRP: 95% din proiectele românești pentru Spania ajung la asociația înființată de Tecu peste noapte, iar 185 de asociații din toată Europa își declară vasalitatea. Aici jocul cifrelor este hilar, 185 la început, apoi in alte interviuri apare cifra de 175, apoi în acest an tăiere drastică, anul acesta au rămas 64 de asociații care ar fi active. Nu există nicăieri o listă a acestora.
Capre sub acoperire: De la o fabrică de prăjituri și un magazin, cât or fi fost ele de mari, pentru a-și exprima recunoștința față de Spania, Daniel Țecu se duce să salveze… săracii din Africa și America de Sud. La întâlnirea electorală cu Traian Băsescu din 2008 de la Madrid, botezată Congresul european al românilor, s-ar fi discutat despre… salvarea lumii a treia și despre transportul de ajutoare în Africa sub formă de capre, medicamente, hrană, medici… Foarte mare saltul în gol, de la prăjituri la salvarea planetei. Misiuni care par de acoperire pentru alte scopuri, par operațiuni de intelligence, în zone unde este greu de pătruns.
În fine, interdicția din Franța. În dosarul 3205/3/2008, de la Tribunalul București, Secția a 3-a civilă, în care Reclamant a fost Direcţia Generală de Paşapoarte, iar pârât Ţecu Daniel, sentința 408 din 26.02.2008 dispune restrângerea exercitării dreptului la liberă circulație în Franța a pârâtului pe o perioadă de 1 an, potrivit portalului instanțelor de judecată al Ministerului român al Justiției.