Situaţia gravă a lipsei vaccinurilor de pe piaţă şi a neimunizării copiilor la timp – o problemă de securitate naţională – arată că un vaccin din schema naţională de imunizare trece printr-un circuit de distribuţie de care răspund mai mulţi jucători şi care nu este securizat până când ajunge să fie administrat copiilor în cabinetul medicului de familie, se arată într-o analiză a Ziarului Financiar.
De la porţile producătorului din străinătate, dozele de vaccin cumpărate de Ministerul Sănătăţii sunt livrate în ţară, în depozitul de 6.000 de metri pătraţi din nordul Bucureştiului al Unifarm, distribuitorul de medicamente al ministerului. De aici, Unifarm asigură transportul dozelor cu 150 de tiruri cu temperatură şi umiditate controlate (flotă proprie şi subcontractată) către direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene.
Circuitul vaccinului nu este securizat însă până la destinaţia finală, respectiv cabinetul medicului de familie. De la DSP-urile judeţene, medicii de familie trebuie să asigure transportul dozelor de vaccin până în cabinetele proprii. Aceştia merg practic cu geanta frigorifică la direcţia de sănătate de care aparţin ca să ridice dozele de vaccin ce le-au fost alocate.
De ce nu este securizat lanţul de distribuţie până în cabinetul medicului de familie? „Ridicarea vaccinului de către medicii de familie este o problemă pentru că presupune cheltuieli destul de mari din partea noastră, iar statul român lasă la latitudinea fiecărui medic transportul.“
„Responsabilitatea administrării unui produs în mod sigur şi eficient este a Ministerului Sănătăţii, ori, câtă vreme el deleagă o responsabilitate, nu este o îndeplinire totală a sarcinii către pacient”, a spus medicul Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF). El a explicat pentru ZF care este circuitul unui vaccin până în cabinetele medicilor de familie.
Medicii de familie trebuie să realizeze în fiecare lună o catagrafie, adică să raporteze vârsta copiilor înscrişi conform calendarului de vaccinări, numărul copiilor eligibili pentru vaccin în luna în curs, ce vaccin solicită, dar şi vaccinurile administrate în luna precedentă. Medicul de familie depune aceste documente la Direcţia de Sănătate Publică de care aparţine. Maternităţile şi medicii de familie au obligaţia de a introduce în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări datele referitoare la vaccinare.
De ce nu se asigură stocul necesar de vaccinuri dacă se cunoaşte numărul de nou-născuţi în fiecare an, pentru că se poate estima foarte simplu pornind de la anii trecuţi?
Deşi există statistici cu privire la numărul de nou- născuţi, ministerul a fost incapabil să asigure un stoc necesar pentru imunizarea la timp a copiilor, drept dovadă lipsa vaccinului ROR (rujeolă, oreion şi rubeolă) de mai multe luni din cabinetele medicilor de familie. 25 de copii cu rujeolă au decedat în România, potrivit ultimelor date disponibile.